Fietsen nabij het busstation in het Stadshart.
Fietsen nabij het busstation in het Stadshart. Archief

Gemeenteraad pleit voor bewaakte fietsenstalling in Stadshart Amstelveen

3 februari 2023 om 09:00 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN Het is een oude wens: een bewaakte fietsenstalling in het Stadshart. De gemeenteraad greep woensdagavond in een raadsdebat een actualisering van het bestemmingsplan van het Stadshart aan om die wens nog eens nadrukkelijk te herhalen. “Op dit moment zijn de plekken voor fietsparkeren ideaal voor fietsdiefstallen en die vinden dan ook steeds vaker plaats,” zei Gonnie van Rietschoten (Actief voor Amstelveen). “De wens van een bewaakte fietsenstalling is tot noodzaak geworden.” Deze wens werd onder meer gedeeld door de fracties van GroenLinks, PvdA en 50Plus. 

Pieter Monkelbaan (BBA) herinnerde aan een motie van zijn partij vier jaar geleden met het verzoek te zorgen voor een bewaakte fietsenstalling. Wethouder Floor Gordon erkende: “Een bewaakte fietsenstalling is een vurige wens van ons allemaal. Het is onderwerp van onderzoek hoe we een stalling op een goede manier kunnen vormgeven. Het is lastig. Als het eenvoudig zou zijn, dan was zo’n stalling al gerealiseerd. We zijn ermee bezig.”

Raadsleden kwamen met meer wensen. Simon Lutz (GroenLinks) stelde een verlaging van de parkeernorm voor: “Het Stadshart is immers prima bereikbaar met de fiets en het openbaar vervoer.” Ook pleitte hij voor een vegetarisch restaurant en het uitbannen van wegwerpplastic bij evenementen.

Bert Rouwenhorst (CDA) vond dat er een betere mix van winkels moet komen die beter aansluit bij de vraag. Ook vroeg hij om het optoppen van appartementengebouwen in het Stadshart om meer woningen te kunnen realiseren. 

Wethouder Gordon beloofde binnenkort met nieuwe stappen voor het Stadshart te komen. De gemeenreraad ging unaniem met de vernieuwing van het bestemmingsplan akkoord.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie