Eenrichtingsfietspad aan Jane Adamslaan nabij de scholen in Westwijk.
Eenrichtingsfietspad aan Jane Adamslaan nabij de scholen in Westwijk. Google Streetview

VVN Amstelveen: ‘Tweerichtingsverkeer op eenrichtingsfietspaden tegengaan’

19 december 2022 om 11:05 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN De afdeling Amstelveen van Veilig Verkeer Nederland (VVN) roept de gemeente op om maatregelen te nemen om tweerichtingsverkeer op eenrichtingsfietspaden tegen te gaan. ‘Als je veel met de fiets door Amstelveen rijdt dan valt op dat eenrichtingsfietspaden steeds meer als tweerichtingsfietspaden worden gebruikt. Op die manier gebruikmaken van eenrichtingsfietspaden is verboden en ook niet ongevaarlijk. Dit type fietspaden is smaller dan tweerichtingsfietspaden waardoor passerende fietsers elkaar soms moeilijk kunnen ontwijken.Daarbij komt dat de snelheden op fietspaden door gebruik van e-bikes, fat bikes, speed pedelecs en scooters steeds meer toenemen. Dat levert bij eenrichtingsfietspaden extra gevaarlijke situaties op,’ aldus VVN Amstelveen.

De VVN-afdeling komt met deze oproep naar aanleiding van de inspectie van schoolroutes in Westwijk die eerder samen met wethouder Herbert Raat (Verkeer) en een moeder en haar zoontje plaatsvond. De veilig verkeersorganisatie bracht haar opmerkingen en aanbevelingen naar aanleiding van deze inspectie recent bij de gemeente onder de aandacht. VVN benadrukt echter dat het probleem op de eenrichtinsgfietspaden zich niet alleen in Westwijk voordoet, maar in heel Amstelveen. ‘Een voorbeeld waar het te vaak misgaat is het Kazernepad. Onlangs werd daarover in een raadsgesprek aandacht voor gevraagd. Wethouder Herbert Raat heeft daarop adequaat gereageerd en maatregelen aangekondigd.”

VVN afdeling Amstelveen nodigt de gemeente nadrukkelijk uit nog eens kritisch naar andere dergelijke situaties in Amstelveen te kijken en waar nodig de bebording te verduidelijken en aan te passen. ‘Daarnaast zou nog eens bezien kunnen worden welke fietspaden geschikt zijn voor twee richtingen en die dan ook als zodanig aan te wijzen.’

VERKEERSREGELS In het advies aan de gemeente heeft VVN ook enkele verkeerstechnische verbeteringen aangedragen. Daarnaast roept de afdeling op om de verkeersregels extra onder de aandacht te brengen. ‘Ouders en kinderen en andere mensen houden zich niet of slecht aan verkeersregels. En het lijkt alleen maar slechter te worden. Wie geeft nog richting aan? Wie houdt zich nog aan snelheidsbegrenzing? Wie houdt zich nog aan regels die voor gebruik van rotondes gelden? Misschien weten we het wel, maar vinden het niet zo belangrijk meer om die regels te volgen.Dat vereist bewustmaking van de gevaren die je loopt als je aan het drukke verkeer deelneemt. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor medeweggebruikers,’ aldus de afdeling Amstelveen van VVN.

Landelijk gaat VVN daar in de komende tijd in campagnes meer aandacht aan besteden. Ook de gemeente gaat met de Amstelveense VVN-afdeling bewustwording en verkeersgedrag komende jaren nadrukkelijk aan de orde stellen. 

VERKEERSLESSEN Het inspecteren van fietsroutes voor schoolkinderen is daar een mooi voorbeeld van, zegt afdelings-voorzitter Ben Westendorp. “We vinden ook dat nog meer scholen in Amstelveen aandacht moeten schenken aan het jaarlijkse schoolverkeersexamen voor leerlingen en daaraan mee moeten doen. We gaan die scholen daarom stimuleren verkeerslessen te geven. En daarbij te proberen zoveel mogelijk ouders van schoolgaande kinderen daarin te betrekken om zodoende met elkaar de verantwoordelijkheid te nemen voor verkeersveiligheid. Daarnaast lijkt het ons belangrijk om scholen met vervolgonderwijs in Amstelveen te stimuleren verkeers-herhaallessen aan te bieden. Wij willen graag met de gemeente en vertegenwoordigers van scholen om tafel om dit te bereiken.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie