Het nieuwe college, vlnr: Herbert Raat, Adam Elzakalai, Floor Gordon, Frank Berkhout en Marijn van Ballegooijen.
Het nieuwe college, vlnr: Herbert Raat, Adam Elzakalai, Floor Gordon, Frank Berkhout en Marijn van Ballegooijen.

Nieuw college geïnstalleerd:Twijfels en kritiek bij oppositie

30 juni 2022 om 13:00 Politiek

AMSTELVEEN Amstelveen heeft een nieuw college. Het is woensdag beëdigd. Maar gaat het ook doen wat het in het coalitieakkoord belooft? Bij de oppositie leven twijfels. 

De coalitie bestaat uit VVD, D66, PvdA en Goed voor Amstelveen, waarbij GVA het college steunt maar geen wethouder levert. Vier wethouders zaten in het vorige college: Herbert Raat (VVD), Floor Gordon (D66). Frank Berkhout (D66) en Marijn van Ballegooijen (PvdA). Nieuw is Adam Elzakalai (VVD). Het college steunt op 20 van de 37 zetels.

“Een minderheidscollege met ingekochte GVA-gedoogsteun,” oordeelde BBA-fractieleider Ruud Kootker. “Niet goed voor Amstelveen. Oude wijn in nieuwe zakken. De oude coalitie is gegaan voor lijfsbehoud.” Kootker weet nog steeds niet waarom VVD en D66 zijn BBA, dat de derde partij werd bij de verkiezingen, afwezen voor collegedeelname. “Niet op basis van inhoud,” zegt hij. “Daar is nauwelijks over gesproken.” Hij bepleitte daarom om voortaan na verkiezingen een externe, onafhankelijke informateur aan te stellen: “Om achterkamertjespolitiek te vermijden, inbreng te krijgen van expertise van buitenaf en voor een open en transparante aanpak.”

Lennart de Looze (GroenLinks) plaatste vraagtekens bij GVA als partner: “Er lagen veel andere logische opties open. De gedoogpartner is een nieuwe partij die bestaat uit twee meervoudige afsplitsers. Dat geeft risico’s.” De Looze vreest de komende jaren tirannie van de meerderheid, “dat wij, raadsleden, vier jaar voor Jan Lul zitten.” Toch is hij tevreden over de sociale paragraaf in het akkoord: “Soms lijkt het partijprogramma van GroenLinks als voorbeeld gebruikt.”

ELK WAT WILS SP-fractieleider Patrick Adriaans zei: “Uit de partijprogramma’s voor elk wat wils halen geeft het een zweem van een raadsakkoord, maar het is de keuze van de coalitie en niet debat dat hiertoe leidde. En wordt de daad ook bij het woord gevoegd?” Toch zag ook hij goeds in het akkoord, zoals het meer betrekken van raad en burgers, meer sociale woningen en een warmer minimabeleid. “Al blijft 20 procent sociale woningen te weinig.”

Michel Becker (AVA-Actief voor Amstelveen) sprak van ‘goed koopmanschap’ om een partij met twee zetels binnen te halen die zelf geen wethouder levert: “De tijd zal leren hoe lang mevrouw Höcker déze keer loyaal zal zijn voor het behouden van een meerderheid voor het college.” Daarmee verwees Becker naar het vertrek van Jacqueline Höcker van GVA uit de AVA-fractie begin 2020. Becker zag wel AVA-wensen terug in het akkoord, zoals de komst van wijkambassadeurs en het opnieuw nadenken over de hoogte van bouwprojecten.

Volgens Floor Gordon is er een akkoord waar een grote raadsmeerderheid mee kan leven. “Eigenlijk heeft iedereen meegeschreven,” zei ze. “Het is een akkoord op hoofdlijnen en daarmee een goede basis voor samenwerking met de raad.” Ze vond het niet juist dat sommigen GVA als een zwakke partner zien: “Ze waren met twee zetels winnaar bij de verkiezingen en gingen professioneel met ons het gesprek aan. We hebben juist een heel sterke coalitiepartner gevonden.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie