Studenten ontvangen een fietslampje van de politie.
Studenten ontvangen een fietslampje van de politie. Vervoerregio Amsterdam

Politie deelt fietslampjes uit tijdens controles in kader campagne ‘AAN in het donker’

7 december 2022 om 16:31 Overig

AMSTELVEEN  De politie heeft de afgelopen weken tijdens controles in het gebied van Vervoerregio Amsterdam diverse fietsers staande gehouden, omdat zij in het donker zonder licht op weg waren. Om het voeren van goede fietsverlichting te stimuleren, deelde de politie voor- en achterlampjes uit. “Wij willen niets liever dan dat mensen weer veilig thuiskomen. Het uitdelen van fietslampjes helpt ons om daarover met mensen in gesprek te gaan,” zegt Mariska, brigadier bij de politie.

Meer dan de helft van de inwoners van de Vervoerregio Amsterdam geeft aan wel eens zonder werkende fietsverlichting te fietsen. Het licht is stuk, mensen vergeten het aan te zetten of hun losse lampjes liggen nog thuis of zijn gestolen.

In het najaar controleert de politie in de Vervoerregio Amsterdam altijd extra op fietsverlichting. “In het donker en met slecht weer zijn fietsers zonder verlichting niet te zien voor andere weggebruikers. Ze doemen op uit het niets. Levensgevaarlijk,” aldus politie-brigaderi Mariska, die de afgelopen weken zelf bij enkele controles aanwezig was. 

Haar ervaring is dat mensen nog regelmatig te makkelijk denken over verlichting. Het op orde hebben van fietsverlichting is in de hectiek van alledag voor veel mensen gewoon een kwestie van vergeten. “Dat snap ik best. Toch zie ik liever dat mensen veilig thuiskomen in plaats van een ernstig ongeluk krijgen, omdat ze geen licht op de fiets hadden. Onze controles zijn echt niet bedoeld om zoveel mogelijk bekeuringen uit te schrijven. Het doel is om mensen bewust te maken van de gevaren en het verkeer veiliger te maken.”

Als fietsers worden staande gehouden, omdat ze geen verlichting voeren, legt de politie eerst uit dat ze de controle doen voor hun eigen veiligheid. Een boete kost 60 euro. Wel krijgen fietsers tijdens deze handhavingsacties een nieuwe set lampjes en dan reageren mensen verrassend positief. 

De politie geeft fietsers als tip om led-lampjes van de fiets te halen als die op straat wordt geparkeerd. ‘Je stopt ze zo in je tas of jaszak en de volgende keer hoef je niet uit te leggen dat ze gestolen zijn. En: het scheelt weer 60 euro.’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie