De Woondeal bevat plannen voor aanpak van het woningtekort.
De Woondeal bevat plannen voor aanpak van het woningtekort. Pixabay

Uitzondering van 30 procent sociale huur voor Amstelveen in Woondeal stadsregio

2 maart 2023 om 13:57 Nieuwbouw

AMSTELVEEN Amstelveen ondertekent op 15 maart de Woondeal 2023 voor de Metropoolregio Amsterdam (MRA). In de woondeal is een aanpak voor het tekort aan woningen vastgelegd. In de Woondeal wordt onder meer gevraagd dat gemeenten streven naar 30 procent sociale huurwoningen in de woonvoorraad. Voor Amstelveen wordt daarbij een uitzondering gemaakt. In de Woondeal is opgenomen dat de gemeente hier alleen aan kan voldoen als de geplande 2.500 studentenwoningen in Kronenburg gerealiseerd kunnen worden. Het Rijk staat woningbouw op deze locatie vooralsnog echter niet toe vanwege de beperkingen die voor gebieden onder aanvliegroutes van Schiphol gelden.

Van de woningvoorraad in Amstelveen valt nu 27 procent onder de sociale huursector. Het gaat om woningen van corporaties (23 procent) en particuliere sociale huur (4 procent.) Het aandeel van de laatste categorie is de laatste jaren flink afgenomen. Voor nieuwbouwprojecten geldt in Amstelveen een norm van 20 procent in de sociale sector. ‘Daarmee is het doel van 30 procent sociale huur niet evident in Amstelveen,” zo stellen B en W in een brief aan de gemeenteraad. Alleen door toevoeging van een groot aantal studentenwoningen, kan Amstelveen in de buurt van het streefpercentage komen,’ aldus het college.

BETAALBAARHEID

De Woondeal en het lokaal beleid verschillen ook in hun definities van ‘betaalbaarheid’ voor nieuwbouwwoningen. In Amstelveen liggen de grenzen voor zowel ‘middenhuur’ en ‘betaalbare koop’ hoger dan elders in de stadsregio. ‘Er wordt in de Woondeal wel erkend dat de lokale context enige flexibiliteit noodzakelijk maakt. Wij blijven in gesprek met de MRA en de provincie Noord-Holland om ervoor te zorgen dat de prijspeilen aansluiten bij het gemeentelijke beleid en passen bij de gewenste, toekomstige bouwprojecten,’ aldus het college.

MIDDENINKOMENS

De Woondeal komt volgens  B en W verder wel overeen met de woondoelen van Amstelveen zoals die zijn overeengekomen in het coalitieakkoord van 2022 en de Woonagenda. ‘Het gaat daarbij om de nadruk op woningen voor de middeninkomens (zowel huur als koop), een verdere verduurzaming van de woningvoorraad en een grote aandacht voor de woonbehoeften van specifieke doelgroepen, waaronder ouderen.’

MEEPRATEN EN -BESLISSEN

Volgens B en W is het belangrijk dat Amstelveen de Woondeal ondertekent om mee te kunnen blijven praten en mee te kunnen beslissen over de woonprogramma’s die regionaal en lokaal niveau uitgewerkt gaan worden. Dat gebeurt in het kader van de nationale woonprogramma’s die de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft aangekondigd. De Woondeal MRA 2023 is een eerste stap om de landelijke initiatieven te vertalen naar een regionale en lokale context.

HOOGSTE WOONDRUK

De nationale woonprogramma´s zijn gemaakt om het tekort aan woningen op te lossen. In de MRA-regio is dit tekort groter dan landelijk, maar Amstelveen staat volgens B en W op de top van deze piramide’. ‘Wij hebben de hoogste woondruk van Nederland,’ aldus het college. 

De Woondeal beschrijft welke opgave er ligt en benoemt de partijen die dit samen gaan oplossen. Om deze grote bouwopgave te realiseren worden er verschillende versnellingsmechanismes aangeboden, waaronder een flexibele inzet van ambtelijke capaciteit, de prioritering van de projecten met de grootste slaagkans en bouwcapaciteit, en de eventuele toekenning van subsidie, zoals de Woningbouwimpuls of MIRT Gelden (Meerjarenprogramma infrastructuur, Ruimte en Transport).

BETAALBARE WONINGEN

Het woningtekort drukt volgens B en W vooral zwaar op de middeninkomens. ‘De kloof tussen huren in de sociale en de vrije sector wordt steeds groter, en het aanbod aan betaalbare koopwoningen is afgenomen. Een van de belangrijkste speerpunten van de Woondeal is daarom ook dat tweederde van de woningen in het betaalbare segment gerealiseerd moeten worden. De overlegstructuren van de Woondeal maken het mogelijk om effectief te reageren als de financiële haalbaarheid van dit doel in het geding komt.’

Het college wijst er op dat het slagen van de bouwopgave afhangt van cruciale randvoorwaarden zoals: elektriciteitsnetwerken, stikstof, geluid, betaalbaarheid, mobiliteit, focus op de uitvoering, en verduurzaming. ‘Om de juiste voorwaarden te scheppen voor de gewenste woningbouw moet er dus intensief worden samengewerkt tussen de verschillende ministeries en bestuurslagen. De Woondeal benadrukt dit en beschrijft plannen voor de uitvoering.’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie