Afbeelding
Pixabay

Pas op voor reuzenberenklauw in Amsterdamse Bos

26 juli 2022 om 14:15 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Ook in het Amsterdamse Bos komt reuzenberenklauw voor. Aanraking van deze plant kan bij mensen en ook honden, in combinatie met zonlicht, leiden tot een rode huid en jeuk, gevolgd door zwelling en blaren alsof het een brandwond is. In sommige gevallen is zelfs ziekenhuisopname nodig.

Het effect is niet direct na aanraking merkbaar, waardoor het in eerste instantie lijkt of er niets aan de hand is. Wanneer het sap in de ogen komt, kan dit tot tijdelijke of zelfs blijvende blindheid leiden.
Het beste is dus elk contact met de plant te vermijden. Wie toch in aanraking komt met het sap, kan het beter zo snel mogelijk afspoelen en blootstelling aan zonlicht van de besmette huiddelen vermijden. Raadpleeg bij twijfel een arts.
GEWONE BERENKLAUW De reuzenberenklauw komt oorspronkelijk uit Azië en is hier inmiddels helemaal ingeburgerd. De plant wordt wel eens verward met gewone berenklauw. Reuzenberenklauw kan wel 4 meter hoog worden en heeft tussen juli en september grote, witte bloemschermen met een diameter tot 50 cm. De enorme klauwachtige bladeren zijn behaard en de stengel is rood gevlekt. Gewone berenklauw heeft geen rode vlekken op de stengel en wordt hooguit 2 meter hoog.
BESTRIJDING Voor de reuzenberenklauw bestaat een bestrijdingsverplichting, hier is bij de gewone berenklauw geen sprake van. In het Amsterdamse Bos wordt de reuzenberenklauw bestreden door deze met wortel en al uit te steken, of door de bloem te verwijderen, of af te steken, afhankelijk van de situatie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie