Afbeelding
EVL/Rob Franken

Urbanuskerk in Bovenkerk door brand verwoest

15 september 2018 om 20:08 lokaal

AMSTELVEEN De monumentale Urbanuskerk in Bovenkerk is zaterdagavond grotendeels door brand verwoest. Alleen de kerktoren is vooralsnog behouden gebleven.

Grote rookwolken stegen vanavond op uit Bovenkerk als gevolg van een grote brand in de monumentale Urbanuskerk. Deze kwam aan het begin van de avond door nog onbekende oorzaak in brand te staan. Volgens omstanders zou er een ontploffing zijn geweest in de meterkast. Er zouden geen mensen in de kerk aanwezig zijn geweest toe de brand uitbrak.

Bluswerk is al de hele avond in volle gang. De brandweer spreekt van een 'zeer groot incident' en korpsen uit de regio verleenden assistentie. De wethouders Herbert Raat en Floor Gordon spoedden zich aan het begin van de avond naar de plek van de brand. Herbert Raat noemde de brand 'een ramp voor Amstelveen'.

Foto's en videobeelden op sociale media laten uitslaande vlammen zien en grote brandschade aan het dak. De brand trekt veel belangstelling van kijkers, die op grote afstand worden gehouden. Sommige omstanders zeiden het nog niet te kunnen bevatten dat de kerk in vlammen is opgegaan. Anderen noemen het 'triest'' en ''een groot verlies'. Ook verzuchtten diverse omstanders het zonde te vinden van het mooie kerkgebouw. De kerk heeft de afgelopen jaren een uitgebreide en kostbare restauratie ondergaan. 

Rond negen uur vanavond was de brandweer nog steeds aan het blussen, maar was de rookontwikkeling wel een stuk minder dan aan het begin van de avond. In verband met de brand zijn omwonenden geëvacueerd. Ze zijn opgevangen in een nabijgelegen locatie. 

Rookwolken boven Bovenkerk
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie