Oorlogsmonument in het Wandelpark, dat later vervangen werd door het huidige monument.
Oorlogsmonument in het Wandelpark, dat later vervangen werd door het huidige monument. Collectie van prentbriefkaarten van de Provinciale Atlas Noord-Holland | Noord-Hollands Archief
Amstelveen van vroeger

Het eerste herdenkingsmonument in het Wandelpark/Broersepark

29 april 2023 om 10:30 Historie

AMSTELVEEN Op deze plek brengen we wekelijks een historische foto van Amstelveen en omgeving. Deze week een foto van het herdenkingsmonument bij het Wandelpark, het latere Broersepark.

De eerste dodenherdenking in Amstelveen vond plaats op 10 mei 1945. Voor die dag werd er een wit kruis gemaakt met de tekst ‘Aan hen die vielen’. Dit monument was gemaakt van simpele houten planken en stond bij de hoofdingang van het park. Burgemeester Gerrit Pieter Haspels (1892-1960) legde op 10 mei 1945 de eerste krans en las de namen voor van Amstelveners, waarvan men zeker wist, dat ze om waren gekomen. Het was ook op die dag dat de eerste lijsten van overlevenden uit de concentratiekampen waren gepubliceerd.

Vijf jaar later, in 1950, werd het monument vervangen door het huidige monument van de Amstelveense beeldhouwer Theo Bennes. Een vier meter hoog beeld op drie kolommen die de verslagenheid en de droefenis dragen in de figuur van een treurende vrouw. Dat beeld is gemaakt uit één groot blok natuursteen.

Op het huidige monument zijn de namen te zien van Amstelveners die overleden tijdens de Tweede Wereldoorlog. foto: Monique Sons/BDU (archief)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie