Om meer te bewegen gaan jongeren klassikaal naar de sportschool.
Om meer te bewegen gaan jongeren klassikaal naar de sportschool. Gemeente Amstelveen

Amstelveense jongeren komen weer in beweging door samen naar de sportschool te gaan

25 november 2021 om 14:40 Overig

AMSTELVEEN Sinds afgelopen herfstvakantie sporten Amstelveense middelbare scholieren bij sportschool Buenting en Sportcentrum VU. Onder de noemer ‘Gezonde jongeren bewegen meer’ werken de gemeente, middelbare scholen en Amstelveen Sport samen. Ze willen jongeren die te weinig bewegen weer in beweging krijgen. Wethouder Frank Berkhout (Jeugd) nam een kijkje en sprak met leerlingen van het Amstelveen College. 

Wethouder Frank Berkhout: “Uit onderzoek blijkt dat jongeren in het derde en vierde leerjaar een grotere kans hebben op een ongezonde levensstijl. De coronacrisis versterkt dit alleen maar. Dus weinig bewegen, veel gamen en op schermpjes zitten, veel suiker eten en niet ontbijten. Wij willen deze jongeren weer in beweging krijgen. Of voorkomen dat ze stoppen. Door aan te sluiten bij hun eigen interesses, hoe willen zij sporten? Wat vinden ze echt leuk om te doen en waar?”

SPORTSCHOOL Aan gymdocenten is gevraagd waar jongeren volgens hen behoefte aan hebben. Daar kwam uit dat ze specifieke vormen van bewegen willen, die niet aangeboden worden in de school zelf. Dus gaan ze nu klassikaal naar de sportschool. Daar volgen leerlingen met hun eigen klas lessen die ze leuk vinden. Dat zijn vooral danslessen, verdedigingslessen en jongeren fitness.

STOK ACHTER DE DEUR Gymdocent Maarten Snel van het Amstelveencollege is actief betrokken: “De drempel is heel laag om op deze manier te sporten en kennis te maken met het aanbod van een sportschool. Dat maakt de kans groter dat jongeren het leuk vinden en doorgaan. De rol van de gymdocent is hierbij belangrijk. Wij geven ze de persoonlijke aandacht en feedback waar ze behoefte aan hebben. We zijn de stok achter de deur en de mental coach. We vragen wat ze van de lessen vinden, wat ze meer willen doen en of ze iets zien in een vervolg bijvoorbeeld een sportabonnement.”

VERVOLG Op 11 juli 2019 nam de Amstelveense Raad het amendement ‘Gezonde jongeren bewegen meer’ aan. Hierin vraagt de Raad om preventieprogramma’s die sport en beweeggedrag van kwetsbare jongeren aanmoedigen. Doel is het tegengaan van een ongezonde levensstijl bij kwetsbare jongeren. In 2022 gaan het Amstelveen College, Panta Rhei, Keizer Karel College (KKC) en Hermann Wesselink College (HWC) verder met deze lessen op de sportscholen. De gymdocenten kijken samen met Amstelveen Sport of het aanbod van sportscholen uitgebreid kan worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie