Duizenden mensen leefden mee met Frédérique en stuurden kaarten.
Duizenden mensen leefden mee met Frédérique en stuurden kaarten. Radio 538 - De 538 Ochtendshow

Frédérique (14) uit Amstelveen genomineerd voor de Nationale vfonds Kinderprijs 2021

13 september 2021 om 12:37 Overig

AMSTELVEEN Frédérique (14) uit Amstelveen is één van de 10 finalisten van de Nationale vfonds Kinderprijs 2021. Frédérique werd ongewild het symbool voor de vrijheid om te zijn wie je wilt zijn, na een mishandeling in juli door leeftijdsgenoten omdat de tiener weigerde te zeggen of het een jongen of een meisje is. Frédérique vertelde het verhaal in een aantal media, maar vindt het niet nodig om in de schijnwerpers te staan. De nominatie voor de Kinderprijs vindt de tiener wel een grote eer. In totaal komen tien bijzondere kinderen in aanmerking voor de prijs. Op woensdag 22 september wordt tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Stadsschouwburg Utrecht bekend gemaakt wie de winnaar is.

“Frédérique is niet alleen een voorbeeld voor andere kinderen en jongeren, maar ook voor volwassenen”, zegt Kindercorrespondent Tako Rietveld. “Deze jonge held verdient het om in de schijnwerpers te staan. Al deze finalisten maken de wereld een beetje mooier.” De Nationale vfonds Kinderprijs is een initiatief van vfonds en de Kindercorrespondent. Hun gezamenlijke doel is om de stem van de jeugd te laten horen en daarmee jong en oud te inspireren om zich in te zetten voor een vreedzame samenleving waarin er begrip is voor het anders zijn van de ander en voorkomen wordt dat verschillen leiden tot conflict.

GENOMINEERDEN Alle kinderen die genomineerd zijn voor de Nationale vfonds Kinderprijs hebben een bijzondere actie ondernomen waarmee zij een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij. De ene actie groot en landelijk, maar ook kleine acties die verschil maken voor mensen. Zo organiseerde Bram (9) een klimaatwake en ging hij met zijn klasgenoten naar Den Haag om aandacht te vragen voor de klimaatveranderingen. Evi (10) zette een grote inzamelingsactie op touw om de mensen in Limburg te helpen die getroffen zijn door de watersnood deze zomer. Imane (13) zat in de eerste Amsterdamse Kinderraad, was medeoprichter van kindercoalitie Jong Plein ‘40 - 45’, is ambassadeur van de Buurtbudgetten en laat als kinderjournalist behoorlijk van zich horen. Tijs en Jesse (8 en 10) zijn geregeld met hun eigen boot op het water te vinden om het zwerfafval op te ruimen. Lars (14) schreef een boek waarin hij kinderen interviewt over belangrijk zaken zoals kinderrechten, discriminatie, gelijke kansen en pesten. Rosalina (10) organiseerde een knuffelberenactie om het zorgpersoneel op de covid afdeling en de IC’s een hart onder de riem te steken. Stef (9) bracht zijn eigen kledinglijn met glitters op de markt waarmee hij laat zien dat het belangrijk is dat iedereen zichzelf mag zijn. Tijs (14) zet zich in al vrijwilliger en kookt bij de daklozenopvang. Xavi (13) organiseert voetbaltoernooien om het jongerengeweld in zijn wijk tegen te gaan.

DERDE KINDERPRIJS De eerste Kinderprijs werd in 2019 gewonnen door Sofie die zich inzet tegen eenzaamheid bij ouderen. In 2020 wonnen Carla en Senna die een actie organiseerden tegen racisme en discriminatie. Al deze kinderen laten zien dat thema’s zoals oorlog, conflict, vrede en vrijheid niet alleen volwassenen aangaan maar dat iedereen een bijdrage kan leveren aan een vreedzame samenleving hoe klein ook. De jury bestaat uit directeur van het vfonds Lisette Mattaar, generaal buiten dienst Cees de Veer, winnaars van de Kinderprijs 2020 Senna en Carla en acteur Gijs Blom, hoofdrolspeler in de oorlogsfilm De Slag om de Schelde. De winnaar ontvangt de Nationale Kinderprijs Award en mag een bedrag van 1.000 euro besteden aan het doel waar hij of zij zich voor inzet. De uitreiking op 22 september wordt een bijzonder moment met diverse gastoptredens en - indiencorona het toelaat - een zaal vol publiek. De uitreiking wordt gepresenteerd door Tako Rietveld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie