PvdA-wethouder Marijn van Ballegooijen.
PvdA-wethouder Marijn van Ballegooijen. René de Leeuw

Wethouder haalt uit na vragen SP: ‘SP-fractie geeft feiten fout weer’

21 mei 2021 om 12:00 Overig

AMSTELVEEN Wethouder Marijn van Ballegooijen heeft woensdag in een raadscommissie stevig uitgehaald naar de raadsfractie van de SP. Die fractie stelde beschuldigende vragen over het functioneren van de schuldhulpverlening en het WMO-loket. Van Ballegooijen wees de beschuldigingen af. Hij zei dat de SP feiten fout weergaf en riep op vertrouwen te hebben in de gemeentelijke medewerkers.

SP-burgerraadslid Wil Roode vroeg waarom de gemeente niet bereid is tot het overnemen van schulden van gedupeerden van de toeslagenaffaire. “Rotterdam doet dit wel bij gedupeerden in een schuldtraject,” aldus Roode. Aanleiding voor de vragen was een Amstelveens gezin dat hierdoor in de knel gekomen zou zijn, waardoor een peuter niet naar de VVE-opvang kon.

PROCENT Van Ballegooijen wees erop dat de Rotterdamse regeling slechts 1 procent van de gedupeerden betreft. “En dat zijn mensen met een heel kleine schuld van wie de schuldeisers al bijna alle schulden hebben kwijtgescholden. Het gaat dan nog om enkele honderden euro’s. Voor Amstelveen hebben we het over één geval.” De wethouder stelde dat het Amstelveense meldpunt voor schulden goed werkt. “Sinds de kwestie van de uitkering van 30.000 euro speelt, is het aantal aanmeldingen hierover verdubbeld. We bellen iedereen na en wanneer nodig geven wij bijvoorbeeld extra bijzondere bijstand, aanvullingen voor extra jeugdzorg of juridische ondersteuning. En een luisterend oor.”

Het stoorde de wethouder enorm dat de SP de zaak al enkele dagen na de melding bij het meldpunt in de publiciteit bracht. “Ik vind dat wel heel ongeduldig van de SP,” zei hij. “Het is voorbarig en niet verstandig. Juist nu er door de toeslagenaffaire veel wantrouwen is ontstaan, is het nodig dat de mensen ons kunnen vertrouwen.”

BEKEND Volgens Roode was de zaak al langer bekend bij het meldpunt: “Het gezin had met een heel kleine ingreep geholpen kunnen worden en dat is niet gebeurd.” Volgens Van Ballegooijen geeft de SP de feiten van deze zaak niet juist weer. “Verder is de gemeenteraad niet de juiste plaats om hierover te praten. Als mensen ontevreden zijn, dan zijn daarvoor klachtenprocedures, de ombudsman en de rechter.”

Hierna verklaarde SP-raadslid Marina Casadei dat chronisch zieken die niet meer beter worden, bij het WMO-loket tegen een muur van bureaucratie aanlopen om uiteindelijk te horen dat een verzoek om hulpmiddelen wordt afgewezen. Zij sprak van ‘ontmoedigingspraktijken’ en vroeg om procedures aan te passen, te vereenvoudigen en te versnellen.

INTENTIE Van Ballegooijen herkende dit niet: “Ontmoediging of tegenwerking is niet wat we bij het loket doen. We proberen iedereen snel en goed te helpen. Dat gebeurt door gemotiveerde mensen die met de juiste intentie het leven voor andere mensen beter willen maken. En dan worden zij hier door een raadsfractie neergezet alsof ze tegenwerken. Ik wil de SP vragen meer vertrouwen te hebben in de medewerkers van de gemeente. Je moet mensen niet benaderen vanuit wantrouwen, maar vanuit vertrouwen. Laat de SP dit eens goed in haar oren knopen.”

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie