Afbeelding
Pixabay

Raad bijna akkoord met nieuwe opzet toewijzen woningen

12 maart 2021 om 14:36 Politiek

AMSTELVEEN De regionale systematiek voor het toekennen van sociale huurwoningen gaat op de schop. Het ziet ernaar uit dat de gemeenteraad er in de vergadering van 24 maart mee akkoord gaat, al overweegt de PvdA nog wel een motie in te dienen. 

Doel van het nieuwe systeem is een rechtvaardiger verdeling van woningen. De volgorde van toewijzing wordt niet meer uitsluitend gebaseerd op inschrijfduur, maar op basis van wachtpunten, zoekpunten en situatiepunten. Door dit systeem krijgen woningzoekenden die dringend een huis nodig hebben, meer kans vergeleken met mensen die al in een huis wonen en op zoek zijn naar iets beters. Woningzoekenden worden wel geacht actief te zoeken. Doen ze dat niet, dan volgt er aftrek van punten.

Verder wordt er rekening gehouden met specifieke omstandigheden waarin zij verkeren. Bij de nieuwe opzet zijn vijftien gemeenten in de Amsterdamse regio betrokken en veertien wooncorporaties. Het is het resultaat van uitgebreide inspraak, die 951 reacties opleverde, waarvan 32 uit Amstelveen. Sommige raadsfracties willen dat Amstelveen meer woningen kan toewijzen aan eigen woningzoekenden, maar volgens wethouder Rob Ellermeijer gaat de nieuwe regeling daar niet over. Daar wordt apart aan gewerkt.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie