De cups van Nespresso zijn recyclebaar.
De cups van Nespresso zijn recyclebaar. PR / Nestle

Duurzaamheidsplannen door corona op lager pitje

3 maart 2021 om 09:05 Achtergrond Duurzaam Amstelveen

AMSTELVEEN In de serie ‘Duurzaam Amstelveen’ kijkt journalist Jaime Donata hoe de duurzame ambities van Amstelveen vorm krijgen. In dit derde deel de zogenaamde SDG-scans van de VU.

Een van de manieren waarop de gemeente Amstelveen bedrijven probeert te ondersteunen in hun zoektocht naar duurzaam ondernemen is het laagdrempelig beschikbaar stellen van SDG-scans die worden uitgevoerd door studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hoe kwam dit idee tot stand?

Duurzaam ondernemen kan op allerlei manieren, maar een van de handvatten die bedrijven en ondernemers sinds 2015 hebben om te kijken naar duurzaamheid zijn de Sustainable Development Goals (SDG’s), die zijn opgesteld door de Verenigde Naties. Sinds 2020 kunnen Amstelveense bedrijven hun businessprocessen laten doorlichten langs de meetlat van deze goals door middel van een SDG-scan die wordt aangeboden door de VU.

ONDERNEMERSVERENIGING Samen met de Ondernemersvereniging Amstelveen en de gemeente is de VU - meer specifiek A Broader Mind For Business, de executive education-tak van de universiteit - de afgelopen maanden bezig geweest met het onder de aandacht krijgen van de SDG-scans bij Amstelveense bedrijven en ondernemers. Sippora Zoutewelle is als projectmanager bij het Amsterdam Sustainability Institute (ASI) van de VU vanaf het begin betrokken geweest bij de het ontwikkelen en naar buiten brengen van de scan. “Eigenlijk is het idee voor de SDG Scan organisch ontstaan. Op verschillende plekken binnen de universiteit liepen mensen rond met de vraag: hoe kunnen we meer doen voor het bedrijfsleven met de kennis die hier binnen de VU aanwezig is over duurzaam leiderschap en ondernemen. Begin vorig jaar raakten de burgemeester van Amstelveen en Mirjam van Praag, voorzitter van het College van Bestuur van de VU met elkaar in gesprek. Tegelijkertijd met deze ontmoeting was professor Edina Doci van de School of Business & Economics en oprichter van VU’s Sustainability Leadership Hub bezig met het ontwikkelen van een vak rondom verandermanagement en de SDG’s. Toen al die lijntjes bij elkaar kwamen zijn Edina en ik begonnen met het maken van een methodiek. We hebben afgelopen december een pilotproject afgerond met 27 bedrijven, waaronder ook bedrijven binnen de gemeente Amstelveen, waarbij we hebben samengewerkt met de Ondernemersvereniging Amstelveen.”

CORONA De lancering van de pilot viel precies in de tweede corona-golf. Hierdoor hebben zich vanuit Amstelveen minder bedrijven zich aangemeld dan gehoopt. Zoutewelle: “Het is niet meer dan begrijpelijk dat het voor veel, met name kleinere bedrijven, vooral even overleven was, de afgelopen maanden. Aan de ander kant leent de grote kwetsbaarheid van bestaande businessmodellen die nu blijkt, zich ook wel goed om op een fundamenteel niveau te kijken naar hoe processen duurzaam en toekomstbestendig kunnen worden ingericht. We hopen dat er voor kleinere ondernemers straks na corona meer ademruimte komt om hier over na te denken.”
Toch ziet Zoutewelle ook een andere verklaringen waarom grote bedrijven eerder toehappen dan kleinere: “Grotere organisaties hebben niet alleen meer capaciteit om echt aan de slag te gaan met de resultaten van zo’n scan - ook is het hebben van een duurzaamheidsbeleid steeds meer een eis van aandeelhouders en consumenten.” Vorig jaar kostte het laten maken van een SDG Scan 950 euro. Om kleinere ondernemers over de streep te trekken, stappen de gemeente en de VU dit jaar over op een flexibele prijs die wordt afgestemd op de financiële armslag van een bedrijf. Daarnaast blijft de no cure, no pay regeling onverminderd van kracht.

NESTLÉ In Amstelveen hebben zich, naast cateraar Kragtwijk, twee multinationals (Nestlé en HP) zich aangemeld voor een scan. Volgens Chantalle Grootscholten, woordvoerder bij Nestlé, wordt de urgentie om duurzaamheidsuitdagingen aan te pakken steeds groter. “In Nederland is werken aan duurzaamheid zelfs onmisbaar bij het opbouwen van vertrouwen binnen de samenleving. Daarom streven wij bij Nestlé naar halvering van onze broeikasemissies in 2030. In 2050 hopen we zelfs netto nul emissie te bereiken. Om dit te behalen hebben we uitgebreide duurzaamheidsprogramma’s opgezet. Met de SDG-scan van de VU willen we onderzoeken hoe de 17 door de VN geformuleerde doelen kunnen bijdragen aan onze reis naar duurzaamheid, waarin we onszelf als food-bedrijf focussen op drie thema’s: meer plantaardige voedingsmiddelen en dranken, het verduurzamen van onze verpakkingen en klimaatactie.”

Tegen 2025 willen we dat 100 procent van onze verpakkingen herbruikbaar of recyclebaar is

CONSUMENT De afgelopen maanden is een team van VU-studenten aan de slag gegaan met deze thema’s. Grootscholten: “Uit het onderzoek blijkt dat de uitdagingen voor meer plantaardige voeding ligt bij beperkte kennis van consumenten over het assortiment aan plantaardige producten en bij de terughoudendheid van consumenten om een plantaardig dieet te volgen. Op basis hiervan heeft de VU Nestlé geadviseerd om het bewustzijn van de voedingswaarde van plantaardige producten onder consumenten te vergroten, transparant te zijn over de milieu-impact van een plantaardige productkeuze en plantaardige producten meer te promoten in supermarkten maar bijvoorbeeld ook via social media. Ook adviseren zij ons om duurzame materialen voor verpakkingen te ontwikkelen, het productieproces van verpakkingen te verduurzamen, te compenseren voor CO2-uitstoot en gebruik te maken van lokale resources.”

RECYCLEBAAR Hoe gaat Nestlé nu verder? Grootscholten: “Aan een aantal van de adviezen wordt al hard gewerkt. Zo heeft een aantal merken van Nestlé, zoals Nespresso en Garden Gourmet, onlangs aangekondigd tegen 2022 CO2-neutraal te zijn. Nestlé gaat de adviezen komende tijd verder uitwerken en uitvoeren daar waar dit in de bedrijfsvoering past. Tegen 2025 willen we dat 100 procent van onze verpakkingen herbruikbaar of recyclebaar is.” Omdat het steunen van de lokale economie ook past binnen de 17 SDG’s, probeert Nestlé zoveel mogelijk lokaal samen te werken, al dan niet via NGO’s. Dit kunnen lokale organisaties zijn, maar ook internationale partijen. “Samenwerking is heel belangrijk als het gaat om duurzaamheid en Nestlé zoekt deze samenwerking actief op. Zo zijn we bijvoorbeeld één van de oprichters en drijvende krachten achter DISCO, Dutch Initiative of Sustainable Cocoa. We werken hierin samen met NGO’s, overheden en chocoladebedrijven aan het verduurzamen van de cacaoketen voor de Nederlandse markt. Hierbij kun je denken aan belangrijke onderwerpen als het tegengaan van ontbossing, het behalen van een goed inkomen voor cacaoboeren en het tegengaan van kinderarbeid.”


INTERESSE Amstelveense bedrijven die interesse hebben in het laten maken van een SDG scan kunnen contact opnemen met de VU. Voor meer informatie Artemizs Severinghaus: a.severinghaus@vu.nl..

Dit artikel is mede tot stand gekomen door een bijdrage uit Mediafonds Amstelveen

Jaime Donata

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie