Gertrude Hoogendoorn (links) en Jacobine van den Hoek bundelden hun krachten voor het driedelig evenement.
Gertrude Hoogendoorn (links) en Jacobine van den Hoek bundelden hun krachten voor het driedelig evenement. Eigen foto

Sprankel: initiatief voor boekenliefhebbers (in spe)

3 maart 2021 om 14:00 Activiteiten

AMSTELVEEN Ondanks de pandemie valt er in 2021 toch te genieten van verrassende lezingen. Het Amstelveens Boekenfeest en de Bibliotheek Amstelland organiseren dit jaar maar liefst drie evenementen onder de naam Sprankel. Het eerste (online) evenement is in de Bibliotheek Amstelland op woensdag 10 maart om 19.30 uur. Tommie Niessen spreekt met Loes Wouterson op humoristische wijze over zijn ervaring in de zorg, opgetekend in hun boek Kastanjehove.

AMSTELVEENS BOEKENFEEST Wat in 2019 begon met een ingeving van Jacobine van den Hoek en een enthousiaste reactie van Peter Kluskens van ANNA Amstelveen, eindigde in een groots en gezellig boekenfeest. “Auteurs en mensen die boeken lezen zijn niet saai”, vond Jacobine. “Je moet eens weten hoe goed auteurs en lezers kunnen feesten.” Daarom organiseerde ze tot drie keer toe het Amstelveens Boekenfeest in de voormalige Annakerk in Amstelveen, waar mensen met koffie, thee, een Naeckte Brouwers biertje of een wijntje en een bitterbal konden genieten van verhalen van auteurs en waar meer ‘boeken gerelateerde’ dingen te doen waren. De opmaat van een festival, zo zag ze het voor zich. 

De pandemie bracht alles in een ander perspectief. Wethouder Herbert Raat pleitte er echter voor om niet op te geven, maar te blijven organiseren: “Amstelveen mag geen spookstad worden.”

SPRANKEL Aangezien de Bibliotheek Amstelland op het boekenfeest steeds aanwezig was met een programmaonderdeel waren plannen snel gesmeed; Jacobine en Gertrude Hoogendoorn van de bieb bundelden hun krachten. Onder de nieuwe naam Sprankel gaan ze maar liefst drie evenementen organiseren op drie verschillende locaties. “Met Sprankel willen we een bredere groep lezers aanspreken dan we al doen”, aldus Gertrude, manager programmering en educatie bij bibliotheek Amstelland.

We willen ook mensen die niet zo snel de weg naar de boekhandel of bieb weten te vinden verrassen met mooie activiteiten.

LEESPLEZIER “Ouders van schoolgaande kinderen weten ons te vinden als het gaat om leesplezier voor hun kinderen. Ook lezingen door auteurs of over specifieke thema’s trekken trouwe lezers aan, net als het Poëziecafé dat we samen met Venstra maandelijks organiseren. Maar we willen ook mensen die niet zo snel de weg naar de boekhandel of bieb weten te vinden verrassen met mooie activiteiten.”

“Met Sprankel laten we zien dat lezen sociaal kan zijn, spannend en swingend”, vult Jacobine aan. “Dat zijn de drie thema’s voor dit jaar. In maart spreken Loes Wouterson en Tommie Niessen over Kastanjehove, waarin ervaringen van een jonge man in de zorg centraal staan. Niessen is landelijk bekend door zijn blogs, boeken en televisieoptredens en Wouterson is actrice en auteur. De avond wordt gestreamd vanuit de bieb in samenwerking met Venstra. Lokale ervaringsdeskundige Antoinette Nguyen van Amstelring zal ook geïnterviewd worden.”

OPENLUCHTTHEATER ELSRIJK Het tweede evenement, op 25 juni, is live in openluchttheater Elsrijk tijdens de Week van het Spannende Boek. Thrillerauteur Jeroen Windmeijer spreekt dan over zijn laatste roman Het Isisgeheim. De avond voor de lezing organiseert de bieb ook een Moordspel aan het Stadsplein.

ANNA Het derde, meest swingende evenement vindt eveneens live plaats op zaterdag 28 augustus in ANNA, tijdens het traditionele Jazz in het dorp-weekend. Bestsellerauteur Alex Boogers, bekend en bekroond voor onder andere ‘Alleen met de Goden’ is te gast en zal spreken over zijn liefde voor (jazz)muziek, boeken en schrijven. Alle live optredens (openluchttheater en ANNA) worden omkleed met livemuziek.

Streaming op 10 maart is gratis. Aanmelden om een link te krijgen kan via: amstelland.op-shop.nl.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie