Edwin Hortensius (midden) levert de laptops af bij Björn Keetbaas (links) van De Cirkel en Angelique Levy (rechts) van de Willem-Alexanderschool.
Edwin Hortensius (midden) levert de laptops af bij Björn Keetbaas (links) van De Cirkel en Angelique Levy (rechts) van de Willem-Alexanderschool. Joop Touw

Project Edu-PC steunt kinderen uit arme gezinnen met gratis computer

2 februari 2021 om 08:49 Onderwijs

AMSTELVEEN Door gebruikte computers te transformeren tot educatieve Chromebooks kan Project Edu-PC kinderen uit gezinnen die het niet breed hebben, voorzien van een gratis computer. Zo kunnen ook deze kinderen weer goed mee komen op school. Project Edu-PC doet dit geheel belangeloos. Inmiddels is het aantal aanvragen vanuit de scholen al opgelopen tot meer dan 150 dus alle gebruikte laptops zijn welkom. Wie een nog werkende laptop heeft liggen, kan door deze in te leveren een gezin heel blij maken.

Edwin is de initiator van Project Edu-PC: “Duizenden gezinnen in Nederland hebben geen geld om een computer aan te schaffen, waardoor hun kinderen grote kans hebben op een onderwijsachterstand. Zeker in deze bizarre tijd is een computer thuis noodzakelijk om contact met school te houden en online oefenprogramma’s te kunnen volgen. Een gebruikte computer van Project Edu-PC kan het leven van deze kinderen enorm veranderen.”

Begin 2021 begon Edwin met het inzamelen van gebruikte computers. “Ik snap dat door thuiswerken meer mensen hun laptop nodig hebben, maar als ze er een over hebben: graag! Ook het bedrijfsleven zou eens een kijkje in de kelder moeten nemen.” Wie weet wat dat nog oplevert.

Via www.projectedupc.nl kan iedereen die een nog werkende computer heeft, deze inleveren. De computers worden gereinigd, getest, professioneel gewist in verband met de privacy, voorzien van een nieuw besturingssysteem en geconfigureerd tot de ideale onderwijscomputer voor thuis. Zelfs een inlogaccount, een muis en een handleiding in de vorm van een filmpje worden meegeleverd. De distributie en toewijzing van de onderwijscomputers gebeurt via de scholen, zodat de Chromebooks zeker op de juiste plaats terecht komen.

Zo heeft Edwin vrijdag weer een aantal laptops afgeleverd. Björn Keetbaas van basisschool De Cirkel nam er één in ontvangst. “Ik weet al precies voor wie deze zal zijn en ik weet zeker dat die er heel blij mee zal zijn. En de ouders ook.” Voor Angelique Levy van de Willem Alexanderschool had Edwin zelfs zeven laptops bij zich. Ook zij was er heel blij mee.

Deze kinderen kunnen nu meedoen met de rest van de klas via hun Chromebook van Project Edu-PC. Daarmee kunnen zij videobellen, online oefenen en zelfs filmpjes kijken. Voor hen maakt deze gebruikte computer echt het verschil.

Project Edu-PC is een particulier initiatief zonder subsidie of fondsen. Edwin doet dit vrijwillig en met enorm veel plezier. Het is mogelijk het project te helpen door oude computers te doneren aan dit initiatief. Op www.projectedupc.nl is alle informatie te vinden. Zo is traagheid bijvoorbeeld geen probleem en mag de computer maximaal 12 jaar oud zijn. Omdat niet op alle laptops een webcam zit, is Edwin ook heel blij met losse webcams.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie