De bunker aan de Wolfert van Borsselenweg.
De bunker aan de Wolfert van Borsselenweg. Naomi Heidinga

Restauratie van oorlogsbunker gaat binnenkort van start

28 januari 2021 om 10:41 Historie

AMSTELVEEN De restauratie van de  bunker uit de Tweede Wereldoorlog aan de Wolfert van Borsselenweg gaat binnenkort van start. De omgevingsvergunning hiervoor is onherroepelijk verleend. Dat meldt het college in een brief aan de gemeenteraad. De bunker die nabij de Pauluskerk staat, krijgt een educatieve functie. De planning is om de restauratie in april 2021 gereed te hebben. De direct omwonenden zullen schriftelijk worden geïnformeerd over de geplande werkzaamheden.

In verband met de werkzaamheden moet tijdelijke het groen rond de bunker verwijderd worden. ‘Dit groen zal na afronding van de restauratiewerkzaamheden worden teruggeplaatst, zodat de bunker grotendeels weer aan het zicht onttrokken wordt,’ aldus B en W.

OVERLEG MET DESKUNDIGEN In de eerste drie maanden van dit jaar buigt het college zich over een passende invulling van de educatieve functie voor de bunker. Dat wordt dan nader uitgewerkt in een concreet plan. Ter voorbereiding is hierover op 27 oktober overleg met een aantal deskundigen gevoerd. Het ging daarbij om vertegenwoordigers van Amstelveen Oranje, Vereniging Historisch Amstelveen, stichting Museum zonder Muren, Verzetsmuseum Amsterdam en het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël). 

PERSOONLIJKE GETUIGENISSEN De voorkeur gaat ernaar uit om het verhaal dat in de bunker verteld gaat worden, te koppelen aan de belevingswereld van kinderen. Dit kan volgens het college goed door middel van persoonlijke getuigenissen die opgesteld tijdens de Tweede Wereldoorlog (bijvoorbeeld fragmenten uit dagboeken) en door foto’s uit het historisch fotoarchief van de gemeente te tonen. Ook de resultaten van het onderzoek dat Tini Vissers naar de oorlogsjaren in Amstelveen gedaan heeft, kan daarbij betrokken worden. Ze schreef daarover het boek ‘Jaren van Verduistering’.

VOORBEELDEN Er werden tijdens het overleg ook verschillende voorbeelden gegeven van bestaande educatieve invullingen die als inspiratiebron kunnen dienen. De genoemde voorbeelden zijn een informatiecentrum, of een experience zoals de Blitz Experience in het Imperial War Museum in Londen. Een andere optie is een educatieve installatie waarin bijvoorbeeld vier dilemma’s worden belicht, zoals stichting Anno (promotiebureau voor de Nederlandse geschiedenis) eerder heeft gedaan onder de titel ‘de Bunker’. Omdat de bunker ook is opgenomen in de route die onderdeel is van het lespakket ‘Historisch Besef’, is het ook een mogelijkheid om deze in dat kader met een ‘sleutelkluisje’ tijdelijk toegankelijk te maken voor kleine groepen kinderen. 

JURIDISCHE PROCEDURES De plannen om de door de nazi’s gebouwde oorlogsbunker te restaureren en een nieuwe functie te geven stuitte eerder op weerstand van de vereniging Sloop de Bunker en omwonenden. Zij voerden diverse juridische procedures tegen de plannen. De bezwaren werden uiteindelijk afgewezen door de Raad van State. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie