Kerstfair en concert tijdens Kerst aan de Amstel

13 december 2017 om 00:00 Nieuws

NES AAN DE AMSTEL In het weekend van 16 en 17 december vindt bij de Urbanuskerk in Nes 'Kerst aan de Amstel' plaats. Het evenement bestaat uit twee delen: zaterdag vindt van 15.00 tot 19.00 uur een kerstfair in 'Anton Pieck stijl' plaats. Op zondagmiddag wordt een kerstconcert gegeven door harmonieorkest Sint Aemiliaan. De opbrengst van beide evenementen komt ten goede aan het onderhoud van de kerk.

,,Dit is het derde jaar dat we dit evenement organiseren," aldus Yvonne Seebregts, een van de organisatoren. ,,De opbrengst van Kerst aan de Amstel is bestemd voor het onderhoud van de glas-in-loodramen van het priesterkoor. Dat doen we elk jaar, een concreet doel verbinden aan het evenement. Zodat mensen weten waar hun geld naartoe gaat. Het leuke is dat ze het resultaat ter zijne tijd zelf kunnen zien."

Tijdens de kerstfair gaat het niet zozeer om de verkoop van allerlei kerstspulletjes. Het is vooral een kwestie van 'beleven'. Bezoekers kunnen zaterdag in de kerk bijvoorbeeld een unieke collectie kazuifels zien. Een kazuifel is een mouwloos opperkleed dat door een priester wordt gedragen tijdens de mis. Voor diverse gelegenheden bestaan verschillende kazuifels, met ieder een specifieke kleur. Zo hoort bijvoorbeeld rood bij feestdagen van de Heilige Geest, wit bij kerstmis en paars bij de vastentijd. Sommige kazuifels zijn al zeer oud maar nog steeds in goede staat.

Daarnaast kunnen familiefoto's worden gemaakt in of bij de arrenslee. ,,De afgelopen twee jaar konden mensen op de foto in de kerststal. Dit jaar hebben we voor een andere setting gekozen. Bezoekers kunnen tegen een vergoeding verkleed op de foto in of bij de slee. Daarvoor kunnen mensen zelf winterse kleding meenemen, maar we hebben ook kleding die men kan lenen. Wij maken een foto met behulp van een iPad en sturen deze foto vervolgens per mail aan mensen door. Maar men kan natuurlijk ook zelf een camera meenemen."

Voor kinderen is er een speurtocht uitgezet waarmee belletjes kunnen worden verzameld. Aan het eind van deze speurtocht kan van deze belletjes een muziekinstrument worden gemaakt in de vorm van een rinkelende armband. Om 18.00 uur wordt bij het kerstvuur een aangeleerde jinglebel 'Nesmob' uitgevoerd. Creatievelingen kunnen hun hart ophalen met verschillende workshops, zoals glas-in-lood lichtjes maken en een papieren kerstboom versieren.

Aan het begin van de middag brengt een kerstkoor buiten een aantal liederen ten gehore. Vanaf 15.30 uur geeft het koor een miniconcert in de kerk. Opwarmen kan bij het kerstvuur, met warme chocolademelk, glühwein en erwtensoep. Voor de liefhebber zijn er speciale Wagyuburgers te verkrijgen, een burger van vlees afkomstig van een Japans runderras.

De volgende dag is het weer feest. Zondag begint om 14:15 uur een kerstconcert, verzorgd door Limburgse muzikanten van harmonieorkest Sint Aemiliaan. Het 65-man sterke orkest wordt ondersteund door een groep koperblazers en diverse zangers. Kaartjes kosten 10 euro (kinderen gratis). Voor beide dagen geldt: kom lopend of op de fiets, vanwege beperkte parkeergelegenheid.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie