BBA-boegbeeld Linda Roos verlaat raad na bijna 24 jaar

20 september 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

AMSTELVEEN Linda Roos van Burgerbelangen Amstelveen (BBA) heeft woensdag 27 september na bijna 24 jaar afscheid genomen van de gemeenteraad. Zij was het langst zittende raadslid. Als haar wordt gevraagd naar haar hoogtepunt in die periode reageert ze met een beschouwing over de verhoudingen in de raad. ,,Onze samenwerking met andere partijen is veel beter geworden dan vroeger. Dat vind ik eigenlijk het grootste succes."

,,De grote winst van de laatste jaren is dat er niet op de man wordt gespeeld,´´ stelt Roos. ,,De politiek wordt in het raadhuis bedreven en dat mag er best stevig aan toe gaan, maar buiten de raadzaal is iedereen respectvol naar elkaar toe. We gaan goed met elkaar om en daar mag Amstelveen heel blij mee zijn".

Maar aanvankelijk, in 1994, toen de partij meteen met vijf zetels in de raad kwam, was er veel reserve tegenover Burgerbelangen Amstelveen, vooral omdat BBA werd gezien als de protestpartij. Roos was zelf afkomstig uit de groepering die zich verzette tegen sloop van het voormalige monumentale Leger des Heils-gebouw aan de Amsterdamseweg. Ze had de krachten gebundeld met andere groepen die tegen onderdelen van het gemeentebeleid aggeerden en zo was de nieuwe lokale partij ontstaan. ,,Ik zag ons echt niet als een protestpartij, maar als een ´Andere Ideeën Partij. Wij hadden een duidelijke visie over de toekomst van Amstelveen en droegen uit dat het van groot belang was om het cultureel erfgoed en bijzondere gebouwen te behouden en niet alles te slopen,´´ zegt Linda Roos nu.

Voldoening haalde Roos uit de opname van BBA in de coalitie en het feit dat de partij in 2010 voor het eerst een wethouder mocht leveren in de persoon van John Levie. Ook nu was er veel scepsis over BBA als bestuurspartij. Bovendien had de coalitie van VVD, BBA en ChristenUnie een meerderheid van slechts één zetel. Zowel in de pers als in de raad werd dat college geen lang leven toegekend. ,,Maar we hebben laten zien dat we goede mensen hebben en dat je met ons afspraken kunt maken. We zijn een betrouwbare partij gebleken en dat zijn we ook nu weer in deze periode waarin we weer bestuurspartij zijn".

Als haar wordt gevraagd of ze ooit in haar politieke loopbaan teleurstellingen heeft ervaren, zegt ze: ,,Ik vind het jammer dat we niet eerder zijn opgericht. Er is veel van historische waarde verloren gegaan in Amstelveen. Als we er eerder waren geweest hadden we nog heel wat bijzondere gebouwen kunnen redden. Daar staat tegenover, dat we hebben bereikt dat men zich meer bewust is gaan worden over hoe Amstelveen er in de toekomst moet uitzien". Het boegbeeld van BBA heeft daar uitgesproken ideeën over. ,,Het punt is dat we niet heel Nederland in Amstelveen kunnen opnemen. Amstelveen heeft van het begin af aan zich opgeworpen als stad in het groen. Hier vindt men de leefomgeving heel belangrijk en die hou je goed met groen en ruimte. Daarom heb ik altijd gevochten voor behoud en uitbreiding van het groen en me verzet tegen het volbouwen van groene plekken."

AFSCHEIDSRECEPTIE Als blijk van waardering bieden leden en oud-leden van BBA Linda Roos een afscheidsreceptie aan op vrijdag 29 september van 17.00 tot 19.00 uur in het Museum Jan van der Togt. Hiervoor zijn veel relaties uitgenodigd, maar het BBA-bestuur heeft niet iedereen kunnen achterhalen. Wie geen uitnodiging heeft ontvangen, maar Linda Roos wel de hand wil schudden is welkom.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie