Herdenking bij Indië Monument in teken 'kracht van verhalen'

16 augustus 2017 om 00:00 Nieuws

AMSTELVEEN Bij het Indië Monument in het Broersepark zijn maandagavond onder grote belangstelling de slachtoffers van de Japanse bezetting van toenmalige Nederlands Indië in de Tweede Wereldoorlog herdacht.

De plechtigheid wordt jaarlijks gehouden aan de vooravond van de herdenking van de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945. De plechtigheid begon met een welkomstwoord door voorzitter Clemens Bouwens van de stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië. Daarna volgden toespraken door onder meer luitenant-kolonel E.R.L. Saiboo van de Bond van Wapenbroeders en burgemeester Mirjam van 't Veld.

De burgemeester ging in op het thema van de Nationale Indiëherdenking 2017 'Verhalen Over Leven'. ,,Het gaat over hoe persoonlijke verhalen van zowel overlevenden als degenen die het leven lieten, doorleven in de huidige en komende generaties. We zijn hier vandaag bijeen om te herdenken en om eer te bewijzen aan hen die de verschikkingen in Nederlands Indië niet hebben overleefd. Maar ook om stil te staan bij iedereen die getekend is door de ervaringen vanuit deze periode. Ieder die hier aanwezig is, heeft een verhaal. Een verhaal over een geliefde, een familielid die er niet meer is en die wij hier, samen herdenken. Of een verhaal over diep respect voor wat de slachtoffers en overlevenden van deze oorlog hebben moeten meemaken.´´

Tijdens de herdenking las ook een leerling van de Amstelveense basisschool De Cirkel een gedicht voor. De school heeft het Indië-Monument geadopteerd. Ook vertelde T. La Lau een aangrijpend verhaal over zijn kamptijd in Tjideng en over zijn ervaringen als vluchteling. Daarna worden twee minuten stilte in acht genomen en werden kransen gelegd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie