De Cirkel welpenteam met de 3e prijs halve finale
De Cirkel welpenteam met de 3e prijs halve finale Nancy Tsai

Basisschool De Cirkel in Finale Nederlands Kampioenschap Schooldammen

22 april 2018 om 22:23 Sport/sport Deel je nieuws

Basisschool De Cirkel uit de wijk Middenhoven speelde zaterdag 21 april in de halve finale van het Nederlands Kampioenschap Schooldammen te Naaldwijk en wist zich te plaatsen voor de Finale van Nederland. Nadat eind januari het regio kampioenschap werd gewonnen en vervolgens bij de provinciale kampioenschappen van Noord-Holland in februari een mooie 2e plaats werd gehaald drong De Cirkel door tot in de halve finale afgelopen zaterdag met de beste 65 overgebleven scholen. In een sterke poule met veel basisscholen met een damvereniging in de gemeente of zelfs aanwezig op de locatie van de basisschool met jeugdtrainers die kinderen lesgeven bij overblijf of na schooltijd wist de Cirkel opnieuw een topprestatie te leveren door op het podium te eindigen met een geweldige 3e plek. Daar de eerste drie scholen zich plaatsen voor de finale mag De Cirkel deelnemen aan de grote finale 26 mei te Breukelen waar de beste 18 scholen van de ruim 6000 basisscholen gaan uitmaken wie schooldam kampioen wordt van Nederland. Het was een sportieve en goed georganiseerde wedstrijd in Naaldwijk en al snel nestelde De Cirkel zich in de loop van het toernooi in de top 3. Het was echter reuze spannend om het laatste ticket naar de finale te behalen want nummer 4 De Groen van Prinsterer school uit Oud-Alblas kwam op het laatste moment heel dichtbij tot op 2 punten verschil en in de laatste en 9e ronde moesten de 2 scholen nota bene tegen elkaar spelen voor de 3e plaats en moest de Cirkel de 3e plek verdedigen met een gelijkspel of beter. Het welpen team van De Cirkel speelde de potjes met de laatste restjes concentratie en wist nipt met 5-3 te winnen. Groot was de blijdschap bij Justin en Jasmine Koopman, Christian Groot, Filip Malolepszy en Carlos Somosa-Milla na twee remises, slechts eén verlies- en zes winstpartijen. De afgelopen maanden werd extra getraind bij damclub HDC te Haarlem en de voorbereidingen werpen nu hun vruchten af ondanks dat het de eerste keer is dat het team deelneemt. De prijsuitreiking werd gedaan door meervoudig wereldkampioen bij de junioren en Nederlands Kampioen dammen 2017 bij de mannen Martijn van IJzendoorn. Tevens werd aan alle spelers als cadeau nieuwe kleurrijke en speelse dam set uitgereikt, een initiatief van de KNDB om de damsport in Nederland te stimuleren. Ook werd een nieuwe dam website voor kinderen live gebracht, www.damz.nl, waar kinderen live tegen elkaar op internet kunnen spelen.