Henk Zegwaard
Henk Zegwaard Naomi Heidinga

Zegwaard stopt met rijwielhandel in Oude Dorp

21 maart 2018 om 11:19 Nieuws

AMSTELVEEN Meer dan tachtig jaar konden Amstelveners terecht bij Rijwielhandel Zegwaard. De fietshandel in het Oude Dorp hoorde simpelweg in het straatbeeld. Daar komt nu een einde aan. Henk Zegwaard stopt eind deze maand met zijn rijwielhandel en fietsreparatie. Na tweeënveertig jaar gewerkt te hebben in de zaak, vindt hij het welletjes. "Ik word zeventig dit jaar." Hij nam de zaak over van zijn vader, die op 69-jarige leeftijd overleed. Hij stierf in het harnas.

Naomi Heidinga

"Mijn vader begon in januari 1937 de winkel. In januari van dit jaar bestond de winkel 81 jaar. Mijn vader heeft daarvan bijna veertig jaar volgemaakt, ik net iets meer. Zowel senior als junior grotendeels met dezelfde medewerker, Arie Vrolijk." Het was niet vanzelfsprekend dat hij in de voetsporen van zijn vader zou treden. "Ik ben pas na zijn overlijden in de zaak gekomen. Maar ik ben wel opgegroeid tussen de fietsen. Vond het altijd leuk om aan fietsen te sleutelen."

Toen zijn vader startte met het bedrijf, waren er drie fietszaken in het Oude Dorp. Nu is alleen Zegwaard nog over. "We hebben ook een showroom aan de overkant gehad. Zes jaar geleden ben ik ermee gestopt. De verkoop van fietsen via het internet trok aan. Klanten kwamen binnen met de vraag hoeveel korting ze zouden kunnen krijgen. Ook wilden ze weten welke maat fiets ze nodig hadden. Uiteindelijk kochten ze de fiets ergens anders. Toen de huurbaas op een gegeven moment de huurprijs omhoog wilde gooien, was de keuze snel gemaakt. Vanaf die tijd doe ik alleen nog maar reparaties."

Zegwaard wordt geroemd om zijn eerlijke prijzen. "Dat heeft niet zo zeer met eerlijkheid te maken," grapt hij. "Ik ben gewoon slecht in rekenen. Ik heb nooit hoge prijzen gerekend. Dat kon omdat de kosten meevielen." Leuk aan zijn werk vindt hij het publiek. "Dat is toch een ander slag volk dan mensen die kiezen voor de auto. Over het algemeen zijn het vriendelijke, vrolijke mensen." De leukste periode van het jaar vindt hij de winter. Niet bepaald een fietsseizoen. "De winter is vooral leuk wanneer het schaatsseizoen aanbreekt. Tegenwoordig komt dat helaas minder voor. In het verleden was het soms zo druk dat we met z'n zessen in de winkel stonden. Dat was een feest, niet zozeer vanwege de omzet, maar vanwege de vrolijkheid. Mensen liepen rond met een grote glimlach op hun gezicht."

Hij stopt niet omdat hij het zat is. Maar er zijn andere dingen in het leven, die zijn aandacht verdienen. "Zoals de kleinkinderen. En we hebben een relatief jonge hond die wat training kan gebruiken." Het sleutelen aan fietsen is wat hem betreft straks voorbij. "Ik had een aantal fietsen staan waar ik nog wel iets mee zou kunnen. Die hebben ze net opgehaald. Ik heb ze cadeau gedaan aan Ons Tweede Thuis. Ze hebben hun eigen winkel en een werkplaats met acht werkplekken. De 'fietsgroep' knapt fietsen op en verkoopt ze dan weer."

31 maart gaat de winkel dicht. "Een goed moment, het einde van de maand. Een dag later had niemand het gelooft." Schaatsliefhebbers opgelet: hij heeft nog een aantal schaatsen in de aanbieding. Vaste klanten zijn welkom bij de afscheidsborrel op 30 maart, van 17 tot 19 uur, in Café Thijs.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie