Struweel met fluitekruid.
Struweel met fluitekruid. Jos Vrolijk

Goede resultaten broedvogelonderzoek Ouderkerkerplas

12 juli 2020 om 15:00 Natuur en milieu

OUDERKERK Dit voorjaar zijn 46 verschillende vogelsoorten met 280 territoria aangetroffen in recreatiegebieden rond Amsterdam, zoals de Ouderkerkerplas.

Deze gebieden hebben een aantal belangrijke functies. Allereerst vormen ze letterlijk een ‘groene buffer’ (voor een fijn leefklimaat, schone lucht, waterbeheersing etcetera) in een sterk verstedelijkte omgeving. Ze bieden recreatiemogelijkheden dichtbij huis en zijn ook wat flora en fauna soortenrijkdom betreft belangrijk. 

INZICHT IN BROEDVOGELSTAND Om ook inzicht te krijgen in de stand van de broedvogels in de directe omgeving van de Ouderkerkerplas heeft Jos Vrolijk (als veldwerker namens onderzoeksbureau SOVON) in het voorjaar van 2020 een broedvogelinventarisatie gehouden. Tussen begin maart en medio juni zijn tijdens zes vroege ochtendbezoeken alle waargenomen broedvogels op een digitale kaart van de SOVON-app ingevoerd. Het totaalresultaat is na afloop met behulp van SOVON software samengevat in een verspreidingskaartje van broedterritoria per vogelsoort. Uit zijn rapportage bleek dat de Ouderkerkerplas voor verschillende soortgroepen zoals watervogels, rietvogels, struweelvogels een belangrijke functie heeft als broedgebied. Afgelopen week heeft Vrolijk de resultaten aan het beheerdersteam van Groengebied Amstelland aangeboden.

VEEL RIET- EN STRUWEELVOGELS Naast bekende watervogels zoals de fuut, grauwe gans, waterhoen, meerkoet, krakeend en wilde eend zijn rietvogels ook goed aanwezig. Zo zijn er vijftien paartjes rietzanger geteld en zijn er van de kleine karekiet 25 paar. Deze soort is hiermee koploper in aantallen broedparen bij de plas. Deze soort zoekt rietstroken met voldoende insecten in de nabijheid van water en kan deze rond de gehele plas vinden. Misschien minder bekend bij veel mensen is de aanwezigheid van veel soorten struweelvogels. Dit zijn zangvogels die bij voorkeur vertoeven in vochtige lage bosjes (met bijvoorbeeld els, meidoorn, vlier of wilg) die een dichte ondergroei hebben van riet, fluitenkruid, brandnetel, braam en wilgenroosjes. In deze soortgroep zijn vijftien broedvogelsoorten aangetroffen die samen goed zijn voor 110 territoria. 

Bijzondere soorten in deze categorie die uit het onderzoek van Vrolijk naar voren kwamen zijn onder ander de blauwborst (met 11 paar), tuinfluiter (8 paar), fitis (11 paar), bosrietzanger (7 paartjes) en grasmus (4 paartjes). Ook de aanwezigheid bij de Ouderkerkerplas van zogenaamde ‘rode’- lijst-soorten (bedreigde vogelsoorten) als bijvoorbeeld boerenzwaluw, koekoek (met twee territoria) en spotvogel (drie territoria) is verheugend. Belangrijk randvoorwaarden voor de aanwezigheid van deze en andere broedvogels is de aanwezigheid van een geschikt ‘habitat’ (leefgebied) met voldoende rust en voedsel.

Overpad Ouderkerkerplas zuidkant.
Jos Vrolijk
Rietzone met lissen.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie