Herbert Raat:
Herbert Raat: "Streven naar een goede vermenging van functies." René De Leeuw

VVD-lijsttrekker Herbert Raat: 'Amstelveengevoel versterken'

8 maart 2018 om 11:00 Verkiezingen/nieuws

AMSTELVEEN Herbert Raat trekt op 21 maart de VVD-lijst. Acht jaar is hij al wethouder. In die jaren is er veel veranderd. "Toen ik naar Amstelveen kwam, was het hier een duiventil," zegt hij. "Er kwamen iedere keer nieuwe bestuurders. Er was geen continuïteit. Ambtenaren bepaalden wat er gebeurde. Amstelveen faciliteerde. Alles overkwam ons. Iemand had een idee en dat ging de gemeente inpassen. Het gaat nu meer om: wat vinden en willen we zelf? Dat begon met de A9, daar leek voor ons niets meer aan te doen, maar dat hebben we toch aangepakt. Dat was ook met het Stadshart. Mijn vrouw, ze is planoloog, zei: bepaal zelf wat je wilt. Ik heb mensen met kennis van zaken benaderd en zo is de visie op het Stadshart ontstaan. Niet alleen winkels, maar menging van functies. Zulk beleid wil ik de komende jaren voortzetten."

OUDE DORP Raat wil Stadshart en Oude Dorp verbinden. "Dat als mensen naar het Cobra Museum gaan, ze ook het Van der Togt Museum bezoeken. Deel van de verbinding wordt de overkapping van de A9 bij het Oude Dorp. Verder kopen we in het tussenliggende gebied panden op waar zich zaken kunnen vestigen die de route aantrekkelijk maken. Een begin is de Annakerk. Ondernemers hebben daar een 'hot spot' van Amstelveen van gemaakt. Je kunt nog verder, naar de Poel. Die moet uitgebaggerd, zodat je er weer kunt zwemmen. Er moeten meer mogelijkheden komen om te sporten of een bootje te huren. En als geschaatst wordt een koek en zopie"

VEILIGHEID Toen Raat aantrad in 2010 was er veel overlast van jongeren. Dat is door een stevige aanpak nagenoeg opgelost. "We hebben nu een ander veiligheidsprobleem," zegt hij. "Inbraken. Bij mijn buren is ingebroken en dat is echt heel ingrijpend, het is een inbreuk op je wezen. Na 21 maart moeten we het inbraakprobleem op een soortgelijke manier aanpakken als de jongeren destijds. Meer beveiligers op straat en cameratoezicht. Amstelveen heeft prima uitvalswegen. Dat is ideaal voor criminelen. We willen camera's bij die wegen. Als er is ingebroken willen we kunnen zien wie de gemeente in- en uitgegaan zijn. Dat inbrekers weten: als je naar Amstelveen gaat, word je geregistreerd. Dat alles met respect voor privacy, maar wel dat we inbrekers kunnen traceren. Dat schrikt af, inbrekers houden niet van gedoe."

Tot de veiligheid rekent Raat ook het verkeer. Zo ziet hij elke dag duizenden scholieren naar de vier middelbare scholen fietsen. "We vervullen ook een regiofunctie voor Uithoorn en Aalsmeer. Er zou een school voor voortgezet onderwijs bij moeten komen in het zuiden van de gemeente." Op de vraag of dat een nieuwe school of een dependance moet worden, zegt hij: "Laat de scholen maar met een plan komen."

De VVD wil de komende jaren vooral middeldure woningen bouwen, geen sociale. "Sociale woningen lossen de woningnood niet op," zegt Raat. "Onze eigen jongeren hebben geen kans ten opzichte van anderen uit de regio. Wel willen we vijftig woningen per jaar apart zetten voor onze jongeren. Ik hoop dat dit voor de zomer geregeld is."

GEVOEL Raat wil meer 'Amstelveengevoel': "Het waarom dat mensen hier willen wonen. Ik ben zelf met mijn gezin van Amsterdam naar Amstelveen verhuisd omdat ik meende dat ik mijn kinderen hier een betere jeugd kon bieden. Een huis met een tuin, scholen waar zij welkom zijn, sportclubs in de buurt. Amstelveen is geen slaapstad meer. We gaan naar 100.000 inwoners. Het is een stad waar van alles te doen is. Dat willen we uitdragen. Ook het historisch besef. Daar was weinig aandacht voor. We hebben tal van geweldige monumenten. Aandacht voor monumenten wordt in Amsterdam met de paplepel ingegoten. Waarom bij ons niet?"

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie