Wethouder Herbert Raat;
Wethouder Herbert Raat; "Dit gaat allemaal echt veel langer duren dan drie weken." René de Leeuw

Hulp gemeente voor Amstelveners in financiële nood door coronacrisis

17 maart 2020 om 15:35 Politiek

AMSTELVEEN De gemeente wil Amstelveners helpen die in de problemen raken door de gevolgen van de corona-crisis. De bedoeling is om acute financiële nood te lenigen door middel van het bieden van maatwerk.

Daarover heeft het college overeenstemming bereikt met alle fractievoorzitters. Wethouder Financiën Herbert Raat kon op het moment van schrijven nog niet zeggen hoeveel geld de gemeente voor dit doel beschikbaar stelt, "maar het gaat om een aanzienlijk bedrag," verklaart hij. Het college van B en W werkt een raadsvoorstel uit om geld vrij te maken en criteria op stellen voor situaties waarin hulp wordt geboden.

GEVOLGEN De gevolgen van de coronacrisis zullen ook in Amstelveen groot zijn, aldus Raat: "Veel mensen hebben van de ene op de andere dag geen inkomsten meer. De klappen in de horeca zijn gigantisch en daarmee ook bij de toeleveranciers daarvan. De hotels hier staan van de ene op de andere dag leeg. Culturele instellingen zijn dicht, het Sportbedrijf is gesloten. Als er daar geen euro's meer binnenkomen, dan is het geld gauw op. En dit gaat allemaal echt veel langer duren dan drie weken."

"Gelukkig staat Amstelveen er financieel gezond voor dankzij het beleid dat we de afgelopen jaren hebben gevoerd, kunnen we een stootje hebben. Deze crisis laat wel zien hoe belangrijk het is te beschikken over een financiële buffer, zoals wij die hebben en die de landelijke overheid momenteel ook heeft."

HEIDAGEN Raat heeft overigens nog geen flauw idee wat de financiële gevolgen van de crisis voor de gemeente zelf zijn. De afgelopen dagen was het de bedoeling dat het college zich middels zogeheten 'heidagen' zou terugtrekken om zich te buigen over de financiële uitgangspunten voor 2021. Dit moest dan later dit voorjaar uitmonden in de zogeheten 'Perspectiefnota', ter voorbereiding op de begroting voor 2021 die eind dit jaar komt.

"Maar we weten totaal niet waar we aan toe zijn," zegt Raat. "En de omstandigheden veranderen ook nog eens met de dag. Tijdens onze besprekingen bleek al snel dat we als gevolg van de crisis niets zinnigs konden zeggen over het stellen van beleidskaders voor komend jaar. Daarom hebben we besloten in de Perspectiefnota alleen de hoogstnoodzakelijke uitgaven op te nemen. Langetermijnzaken zoals nog openstaande ambities uit het coalitieakkoord, alsmede een visie op de groei van de stad en het omgaan met de impact daarvan, stellen we uit tot de behandeling van de begroting in het najaar."

POLITIEK Het is nog onduidelijk wat de beperkingen van contacten voor gevolgen hebben voor de plaatselijke politiek. Is het bijvoorbeeld met de kans op mogelijke besmetting nog verantwoord om commissie- en raadsvergaderingen te houden? Voor 24, 25 en 26 maart staan er raadscommissies op de agenda. Twee daarvan zijn al vervallen, niet vanwege het coronavirus, maar omdat er onvoldoende onderwerpen te bespreken zijn. Voor de vergadering van 25 maart is er wel een agenda opgesteld. De eerstkomende raadsvergadering staat vooralsnog gepland voor woensdag 8 april.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie