Kay is initiatiefnemer van Schoolslag, een nieuw concept van P60.
Kay is initiatiefnemer van Schoolslag, een nieuw concept van P60. Naomi Heidinga

P60 wil met 'Scholenslag' podium bieden voor jong talent

27 november 2019 om 13:00 Overig

AMSTELVEEN Onder de titel 'Schoolslag' wil P60 een podium bieden aan jong talent. De eerste talentenavond vindt 23 januari plaats. "We willen twee tot drie keer per jaar een dergelijke avond organiseren," aldus initiatiefnemer Kay Koopmans.

"Ik ben opgegroeid in Amstelveen, en ken P60 onder meer van de feesten," vertelt Kay. Maar het poppodium betekent meer voor hem. Hier ontdekte hij zijn passie voor muziek maken. "Ik speel gitaar en heb met twee verschillende bandjes meegedaan met Local The Night." Hij heeft inmiddels ook een baan gevonden in de muziekbranche; in Hoofddorp is hij verbonden aan het lokale poppodium. Daar is hij in aanraking gekomen met een programma voor talentontwikkeling. Zo ontstond het idee om iets dergelijks in Amstelveen op te starten.

"We willen drie keer per jaar een talentenavond organiseren voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Zij mogen op het podium hun kunsten vertonen. Of het nu zang, muziek, dans, theater of spoken word is." De talentenavonden ziet hij als aanvulling op Local The Night. "Als je daar aan meedoet, moet je best al een repertoire hebben. Je moet toch zo'n half uur met eigen muziek weten te vullen. Zo'n avond is een goede springplank voor lokaal talent, maar ik miste een opstapje. Voor jongeren die nog niet zover zijn dat ze een avond kunnen vullen. Die kans bieden we met Schoolslag: dan kunnen ze 1 of 2 nummers doen." Of het een succes wordt, is nog even afwachten. "We gaan het gewoon uitproberen."

In Hoofddorp is er een wedstrijdelement aan de talentavond verbonden. "Dat doen we hier in Amstelveen niet. We willen jongeren de kans geven om het gewoon eens te ervaren, optreden op een groot podium, voor publiek. De eerste keer optreden is voor de meeste jongeren al heel spannend. Dat gold zeker ook voor mij. De enige manier om van die angst af te komen, is door vaker op een podium te staan. Je moet het eerst doormaken, voor je er van kan genieten."

Schoolslag is geen wedstrijd, maar positieve elementen van een competitie zijn wel meegenomen. "Middelbare scholen en muziekscholen die ik over dit idee heb gesproken, gaven aan feedback voor de jongeren en coaching wel waardevol te vinden. Daarom zullen tijdens de avond ook experts aanwezig zijn, die de jongeren van feedback gaan voorzien."

Optreden voor publiek kan de jongeren veel brengen, denkt Kay. "Het is sowieso een waardevolle ervaring, waar je wat aan hebt in je leven. Al zal blijken dat het podium niet voor iedereen is weggelegd. Voor sommige jongeren zal duidelijk worden dat het optreden voor publiek niet iets voor hen is. Anderen zullen juist extra gemotiveerd raken om iets met hun talent te gaan doen."

Kay gaat de komende tijd langs open podia op middelbare scholen om talent te scouten en hen te wijzen op de mogelijkheid van deelname aan Schoolslag. Jongeren kunnen ook zichzelf aanmelden via kay@p60.nl. Het poppodium wil de plek worden voor talentvolle jongeren. "We hebben hier natuurlijk oefenruimtes, waar men terecht kan. Daarnaast Local The Night en straks Schoolslag. En we denken erover om iets met coaching te gaan aanbieden."

Naomi Heidinga

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie