De raad maakt zich zorgen over financiering van de ambities van het college.
De raad maakt zich zorgen over financiering van de ambities van het college. René de Leeuw

Zorgen over uitgaven gemeente

29 juni 2019 om 15:01 lokaal

AMSTELVEEN Kan Amstelveen de grote ambities die het college heeft de komende jaren nog wel betalen? De raad maakt zich daar zorgen over. Sommige partijen willen desnoods knagen aan het dogma om de OZB niet te verhogen of geld lenen.

Dat bleek in een raadscommissie op 27 juni bij de bespreking van de Perspectiefnota, een beleidsstuk dat de begroting 2020 voorbereidt. Het college wil 'scholen van Amstelveense kwaliteit', werken aan de energietransitie, wijken opknappen, meer aandacht voor kunst, groeien naar 125.000 inwoners, de ICT en de gemeente-organisatie op orde brengen en nog zo het een en ander.

DALING Uitvoering van dat alles kost veel geld en leidt tot een scherpe daling van de algemene reserve. Intussen lopen de inkomsten uit grondexploitaties van bouwprojecten terug. Ook kampt Amstelveen met een strafkorting van het Gemeentefonds, omdat het de waardestijging van onroerend goed niet omzet in hogere OZB. De kosten van de jeugdzorg lopen op. Aannemers rekenen voor bouwprojecten steeds meer. En alsof dat nog niet genoeg is, vrezen raadsleden tegenvallers bij de verbreding van de A9, dat de opbrengst van Eneco-aandelen misschien tegenvalt en/of dat partner Aalsmeer niet meer mee-investeert in ICT en organisatie.

Bert de Pijper (ChristenUnie) sprak van een perspectiefnota met lef, maar vroeg zich ook af: "Kan Bruin dit wel trekken?" Hij stelde voor een financiële stresstest uit te voeren, net als bij banken.

DOORLICHTEN "Wat de A9 betreft komen tegenvallers voor rekening van Rijkswaterstaat," aldus wethouder financiën Herbert Raat. "En of Bruin het kan trekken? Dat is de reden waarom wij dit jaar onze uitgaven willen doorlichten." Ruud Kootker (BBA) vroeg vasthoudend of dit niet al vorig jaar had moeten gebeuren, wat het college aanvankelijk ook wilde. Volgens Raat kreeg Amstelveen toen alsnog de begroting vrij gemakkelijk rond. Hij zag wel wat in De Pijpers idee voor een stresstest. "We kunnen bekijken hoe andere gemeenten dat aanpakken, opdat we zelf zo'n test op een pragmatische manier kunnen doen."

Hij wees er ook op dat Amstelveen alerter moet zijn op potjes die geld kunnen opleveren. "Eerder is met geld van de Stichting Leefomgeving Schiphol Uilenstede opgeknapt, maar in een latere ronde hebben we niet eens een aanvraag gedaan. We moeten zorgen dat we geld dat op straat ligt oppakken."

Volgens wethouder Frank Berkhout is recent met Aalsmeer afgesproken dat die gemeente de investeringen voor 2019 meebetaalt, maar voor 2020 lopen de onderhandelingen nog door.

VERHOGEN Esther Veenboer (PvdA) is desnoods bereid de OZB te verhogen: "Daar hebben wij geen principiële bezwaren tegen." Harmen van der Steenhoven (D66) opperde de mogelijkheid om te gaan lenen als de gemeente investeringen, bijvoorbeeld een nieuwe school, niet meer vooraf kan betalen.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie