Raadsleden van de oppositie. Vlnr: Jacqueline Höcker (AVA), Pier Rienks (CDA), Marina Casadei (SP) en Patrick Adriaans (SP).
Raadsleden van de oppositie. Vlnr: Jacqueline Höcker (AVA), Pier Rienks (CDA), Marina Casadei (SP) en Patrick Adriaans (SP). René de Leeuw

Oppositie mag ideeën leveren voor Perspectiefnota

26 juni 2019 om 07:30 lokaal

AMSTELVEEN Ieder jaar stelt het college een gemeentebegroting op. Het huidige college omvat wethouders van VVD, D66 en PvdA, maar heeft de oppositie ook gevraagd om ideeën voor de Perspectiefnota, die op de begroting 2020 vooruitloopt. CDA, AVA en CU dienden wensen in, GroenLinks, BBA, SP en Senioren Belangen Amstelveen niet.

Pier Rienks (CDA) noemt het initiatief van het college 'buitengewoon elegant'. "We zijn ook blij dat een voor ons belangrijk punt is overgenomen: 50.000 euro voor zogeheten lief- en leedstraten." Dat zijn straten waar bewoners elkaar veel helpen. "Niet al onze wensen zijn overgenomen. Bijvoorbeeld niet onze wens dat Amstelveen meer investeert in politie. En dat Pluspunt wordt opgeknapt. Een lik verf, zoals het college wil, vinden wij niet genoeg."

Michel Becker (AVA) vindt het een goede zet van het college. "Al begrijp ik dat ze niet alles kunnen honoreren. Met veel van wat wij indienden waren ze al bezig. Soms heeft een idee tijd nodig. Daarom moet je als oppositie continu alert blijven, anders krijg je niets voor elkaar. Het college wil graag met ons in gesprek om meer te doen voor MKB en detailhandel en neemt ons verzoek mee voor nieuwe woonvormen voor ouderen om woningen vrij te krijgen voor gezinnen."

Bert de Pijper (ChristenUnie) is heel gelukkig dat het college zijn wens voor een visie op (lege) kerkgebouwen honoreert. "Samen met het CDA dienen we nu een motie in om ook brede steun te krijgen in de raad. Wat het college niet overneemt is ons voorstel om het toekomstbestendig maken van wijken te betalen uit het fonds Sparen Vooraf. Het college wil dat doen uit de Algemene Reserve, maar die zien wij meer voor onverwachte uitgaven."

WEINIG Martin Kortekaas GroenLinks) leverde geen wensen in. Hij vindt dat er met ideeën weinig gebeurt. "Liever zien wij dat de nota een document wordt van de hele raad. Nu dat niet zo is dienen we liever moties in. Wel goed gegaan wat betreft het betrekken van de hele raad zijn recente sessies over woningbouw in Legmeer. Dat had met Schiphol ook prima gekund, maar daarmee gebeurt het dan weer niet."

Volgens Ruud Kootker (BBA) kosten wensen geld, maar heeft de gemeente slechts weinig financiële ruimte. "Er blijven dan hooguit wat kruimels over. Als je ziet wat er van CU, CDA en AVA gehonoreerd is, dan is dat buitengewoon weinig. Grote dingen verander je toch niet meer. Verder heeft BBA aan het coalitie-akkoord meegeschreven. Veel van wat in de Perspectiefnota staat ligt in het verlengde daarvan."

In de ogen van Patrick Adriaans (SP) lijkt de geboden kans mooier dan die is. "Liever heb ik een openbare vergadering met alle partijen over hun speerpunten. Met een lijstje ben je afhankelijk van de goedheid van het college. Dat kan wat wij willen vinden in ons verkiezingsprogramma. Bij iets nieuws, zoals vorig jaar het afschaffen van de hondenbelasting, dienden we een motie in en die is toen aangenomen."

Percy de Robles (Senioren Belangen Amstelveen) praat liever rechtstreeks met het college. "Bijvoorbeeld over het inzetten van geld voor beter busvervoer spreek ik liever met de wethouder dan dat we dat op deze manier doen."

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie