Afbeelding
ANP Foto

Vaker Bibob-toets bij vestiging van bedrijven in Amstelveen

26 april 2019 om 07:30 lokaal

AMSTELVEEN Het college van B en W wil vaker de Wet Bibob toepassen om de kans op criminele activiteiten te verminderen. Deze wet, de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur, houdt in dat eerst een onderzoek wordt gedaan naar mogelijke criminele activiteiten, voordat de gemeente een vergunning verstrekt voor een bedrijfsvestiging.

Momenteel wordt zo'n test uitgevoerd bij met name horecabedrijven en seksinrichtingen, omgevingsvergunningen en vastgoedtransacties met een waarde boven 250.000 euro, alsmede vechtsportevenementen. Er komen aanpassingen en een uitbreiding naar andere branches, maar welke dat zijn is op dit moment nog niet bepaald.

Het vaker toepassen van de Wet Bibob is onderdeel van beleid dat bedoeld is om de kans dat criminele activiteiten verweven raken met de 'bovenwereld', de zogeheten 'ondermijning' te verkleinen. Bij het aanpakken hiervan werkt Amstelveen samen met andere gemeenten in de regio en onder meer de Belastingdienst, de politie en het Openbaar Ministerie.

Bij de intensivering van de bestrijding van ondermijning gaat de aandacht vooral uit naar drugshandel. Doel is de financiële geldstromen van criminele activiteiten door te snijden en te voorkomen dat jongeren doorgroeien in de georganiseerde criminaliteit. Een belangrijk punt is het bewust maken van het publiek en van mensen die in hun werk met ondermijning te maken kunnen krijgen. Stapjes om mensen te informeren zijn het maken van een gemeentelijke webpagina met informatie en het lanceren van een (gratis) app.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie