Woongebouwen moeten onder de boomtoppen blijven, zoals de flat rechts in Groenelaan. Hoger mag alleen in de vorm van torens.
Woongebouwen moeten onder de boomtoppen blijven, zoals de flat rechts in Groenelaan. Hoger mag alleen in de vorm van torens. René de Leeuw

Raadsleden Amstelveen doen suggesties voor meer hoogbouw

27 maart 2019 om 11:00 lokaal

AMSTELVEEN De gemeenteraad staat merendeels positief tegenover het idee meer de hoogte in te bouwen in Amstelveen. Dat blijkt uit de reacties op de Hoogbouwvisie van het college. Wel wil de raad meer duidelijkheid over hoeveel woningen dat nu gaat opleveren. Dat is nog niet helemaal helder, maar volgens wethouder Floor Gordon gaat Amstelveen 'voor het maximale' en kan dat leiden tot zo'n 10.000 woningen erbij. Dat bleek tijdens een recente commissievergadering.

René de Leeuw

De Hoogbouwvisie lijkt een vrij bescheiden aanzet voor meer hoogbouw. In het grootste deel van Amstelveen mogen woongebouwen niet boven de bomen uit steken. Verspreid over de stad moeten 'landmarks' komen, blikvangers in de vorm van woontorens die veel hoger reiken.

Arnout van den Bosch (PvdA) mist de categorie middelhoge bouw en vreest dat het ontbreken daarvan de mogelijkheden voor verdichting in bestaande wijken teveel beperkt. Van hem mag hoogbouw wel verder oprukken dan in de visie staat, met name langs de Beneluxbaan: "Daar liggen immers al wegen en er is goed openbaar vervoer."

Van den Bosch herinnerde eraan dat de KLM overweegt het hoofdkantoor te verhuizen. "Dat kan dan ook een aardige plek voor hoogbouw worden."

MEER PLEKKEN Ook burgerraadslid Dick Aanen (CDA) ziet meer plekken dan in de nota staan waar hij graag hoogbouw ziet komen, zoals Legmeer, het Hewlett Packard gebouw aan de Startbaan en het Stadshart. Patrick Adriaans (SP) voegde nog de Maalderij aan het rijtje toe, al lijkt daar volgens de laatste plannen laagbouw te komen.

Jacqueline Solleveld Olthof (BBA) toonde zich juist géén voorstander van veel hoogbouw, dit om de leefbaarheid in de wijken niet aan te tasten. "Hoogbouw moet je alleen doen als het niet anders kan."

Cheimaa Aouni (GroenLinks) vroeg zich af of Amstelveen zich niet eerst een doel moet stellen van hoeveel woningen er gezien de woningschaarste bijgebouwd moeten worden: "Daarna kunnen we kijken hoe we dat in hoogbouw verwerken."

MAXIMALE Wat het aantal te bouwen woningen betreft gaat wethouder Floor Gordon uit van het maximale. Hoe groot dat is, zei ze niet, maar eerder noemde zij in ander verband een aantal van zo'n 10.000 woningen erbij in Amstelveen. "Ik wil geen vertraging door eerst een discussie te gaan voeren over hoeveel woningen we precies willen," zei ze. "De visie is vooral een toetssteen voor bouwplannen en daar willen we zo snel mogelijk mee aan de slag, want er zijn op dit moment tal van plannen in voorbereiding."

Gordon gaf verder aan dat middeldure en sociale woningbouw voortaan niet meer zozeer in rijtjeshuizen, maar vooral in de appartementensfeer gerealiseerd zullen worden. Zij vindt vindt het prematuur om het KLM-terrein al als hoogbouwlocatie aan te wijzen. "Het is immers nog niet zeker of de KLM weggaat."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie