Afbeelding
René de Leeuw

Plan voor studentenhotel met 500 kamers in Kronenburg

21 november 2018 om 11:00 lokaal

AMSTELVEEN Het college wil medewerking verlenen aan Student Experience voor het bouwen van een studentenhotel met circa 500 kamers in Kronenburg, grenzend aan de campus van Uilenstede.

De gemeente moet hiervoor het bestemmingsplan veranderen, maar het college is daartoe bereid omdat het plan past bij ideeën die het heeft over de ontwikkeling van Kronenburg, waar nu veel kantoren leegstaan. Het moet een meer gemengd gebied worden in plaats van een puur kantorengebied. Inmiddels is er een startnotitie opgesteld en vraagt het college de raad nu met het plan in te stemmen.

ZES MAANDEN Het studentenhotel richt zich op studenten die voor maximaal zes maanden huisvesting nodig hebben, maar ook op bezoekende professoren, gastdocenten en zakelijke relaties. Het inrichten van studentenwoningen waarvan de bewoners langer dan zes maanden wonen, wordt op dit moment belemmerd door de aanwezigheid van de aanvliegroute voor de Buitenveldertbaan. Het Rijk staat dergelijke woningen niet toe, ook al wil de gemeente graag de Uilenstede campus hiermee uitbreiden. Voor een hotel waar bewoners minder dan zes maanden wonen geldt deze beperking niet.

Een inspreker geeft aan dat in een dergelijk hotel studenten na zes maanden gewoon verhuizen naar een andere kamer binnen het hotel of dat de huisnummers simpelweg worden omgewisseld. Het college antwoordt hierop dat de toekomstige exploitant erop toeziet dat de verblijfsduur de zes maanden niet overschrijdt. Langer blijven zou ook niet nodig zijn, gezien de behoefte aan kamers voor een verblijfsduur van korter dan zes maanden.

EIGEN PLEK Volgens de startnotitie zijn internationale studenten die langere tijd in Nederland blijven, niet op zoek naar gemeubileerde kamers, maar zoeken zij liever een eigen plek in de stad. Reguliere studenten worden echter niet uitgesloten, bijvoorbeeld master- of postdoctoraalstudenten, die niet willen vastzitten aan reistijd. Ook kan het gaan om studenten die nog geen eigen plek hebben gevonden.

Het ontwerp moet nog worden uitgewerkt, maar de gedachten gaan uit naar één gebouw in de vorm van een vierkant met drie verdiepingen, waaruit een toren oprijst van tien bouwlagen. De gemeente stelt als voorwaarden dat er rondom het pand een parkachtige omgeving blijft bestaan en dat het gebouw een hoogwaardige architectuur krijgt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie