Afbeelding
Pixabay/ Beeki

Mantelzorgers in de regio zijn tussen de 272 en 477 miljoen euro waard

16 juli 2021 om 13:48 Zorg

AMSTELVEEN Uit onderzoek blijkt dat de waarde van alle uren mantelzorg per gemeente in de miljoenen loopt. Voor de regio Amstelland-Haarlemmermeer is dit minimaal 272 miljoen euro. Ook is berekend wat het kost als alle mantelzorgers in de regio hun werk neerleggen. Dan zou dat de regio 610 tot 836 miljoen euro kosten. Dit blijkt uit onderzoek van MantelzorgNL uitgevoerd door onderzoeksbureau Ecorys.

In maart van dit jaar werden de maatschappelijke kosten en baten van de totale inzet van alle mantelzorgers in Nederland becijferd. In totaal besteden zo’n 5 miljoen mantelzorgers in Nederland ongeveer 1,5 miljard uur aan mantelzorg. Opgeteld met de kosten die mantelzorgers maken, zoals reiskosten, vertegenwoordigt dit een waarde van zo’n 22 miljard euro. Deze landelijke cijfers zijn nu vertaald naar alle afzonderlijke gemeenten. De cijfers per gemeente zijn te raadplegen op https://www.mantelzorg.nl/professionals/de-maatschappelijke-waarde-van-mantelzorg/Mantelzorgcijfers in de regio

In de regio Haarlemmermeer-Amstelland zijn vijf gemeenten: Aalsmeer, Amstelveen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn. Deze gemeenten maken gebruik van de diensten van regionale mantelzorgorganisatie Mantelzorg & Meer. In deze vijf gemeenten zijn jaarlijks ongeveer 95.800 mantelzorgers actief, schat MantelzorgNL op basis van onderzoek. In deze regio besteden mantelzorgers ruim 28,9 miljoen uur aan hun mantelzorgtaken. De waarde van die inzet wordt geraamd op tussen 272 en 477 miljoen euro per jaar. De mantelzorgers maken daarnaast ongeveer 33,9 miljoen euro aan kosten om de benodigde hulp en ondersteuning te kunnen bieden. Daarbij kan worden gedacht aan bijvoorbeeld reiskosten.

IN DE PAPIEREN Als mantelzorgers uit deze regio er massaal mee zouden stoppen en de zorg overgenomen moet worden door zorgprofessionals, loopt dat flink in de papieren. Ecorys schat die kosten tussen de 610 en 836 miljoen euro per jaar. Terwijl de regio vanuit het Rijk bij benadering 2 miljoen euro krijgt voor het ondersteunen en waarderen van mantelzorgers. Hiermee wordt inzichtelijk wat de verhouding is tussen de enorme waarde die mantelzorgers opleveren én het bedrag dat in mantelzorgers wordt geïnvesteerd.

GEMEENTELIJKE TEKORTEN Gemeenten hebben de taak om hun mantelzorgers te waarderen en ondersteunen. Bijvoorbeeld door vervangende zorg te regelen zodat de mantelzorger even vrijaf heeft. Gemeenten krijgen daarvoor geld van het rijk. Dat budget is niet geoormerkt waardoor ze de verdeling van de budgetten binnen de Wmo zelf bepalen. Door gemeentelijke tekorten op het sociaal domein wordt in steeds meer gemeenten op mantelzorgondersteuning bezuinigd. Dat betekent dat er niet wordt uitgegeven wat er voor mantelzorg wordt ontvangen.
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen roept Mantelzorg & Meer lokale politieke partijen op om verdere bezuinigingen op mantelzorg te voorkomen of terug te draaien. Met deze cijfers hoopt Mantelzorg & Meer dat er meer inzicht komt dat mantelzorgers niet alleen gratis handjes zijn, maar dat er ook in mantelzorgers moet worden geïnvesteerd om die onschatbare waarde overeind te houden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie