Medewerkers van Energie Studio analyseren een locatie voor de plaatsing van zonnepanelen.
Medewerkers van Energie Studio analyseren een locatie voor de plaatsing van zonnepanelen. Jan Aukes

Zonnepanelen blijven in trek

29 maart 2023 om 15:00 Wonen


AALSMEER Zonnepanelen zijn bijna niet aan te slepen. “De overheid steunt het plaatsen van zonnepanelen nog steeds via diverse regelingen en met ingang van dit jaar werd ook de BTW hierop afgeschaft zodat klanten die niet bovenop de aanschafprijs van zonnepanelen hoeven te betalen,” zegt Stephan Dekker van Energie Studio in Aalsmeer. 

Energie Studio, dat ook actief is in Amstelveen en Ouder-Amstel, houdt zich bezig met verduurzaming van woningen met de focus op zonne-energie. “Verder is er de salderingsregeling”, vervolgt Dekker. “Die houdt in dat stroom van zonnepanelen die aan het net wordt geleverd, financieel mag worden weggestreept tegen verbruikte elektriciteit afkomstig van een energiebedrijf. Tot 1 januari 2025 kunnen mensen daar nog steeds van profiteren, daarna wil de overheid de regeling stapsgewijs gaan afbouwen.”

Wij praten klanten graag bij over alle nieuwe ontwikkelingen


“Voorheen werden, met het oog op de saldering, op daken vaak zoveel mogelijk panelen geplaatst,” zegt Tim Langenberg, technisch adviseur bij Energie Studio. “Dat gaat nu steeds meer richting het matchen van de hoeveelheid opgewekte stroom en het verbruik.” Netbeheerders zien overigens graag dat stroom van zonnepanelen meteen na het opwekken ter plekke wordt gebruikt. Dat helpt het zwaar belaste elektriciteitsnet te ontlasten. Want wie bijvoorbeeld zijn auto direct oplaadt met zijn zonnepanelen tapt minder stroom af en levert minder aan het net.

THUIS STROOM OPSLAAN

In de toekomst wordt opslag van thuis opgewekte stroom steeds belangrijker. “We gaan naar een wereld van lokaal opwekken en verbruiken van stroom,” zegt Dekker. “Salderen is vanaf 2031 niet meer mogelijk. Dus het wordt aantrekkelijker de overtollige elektriciteit afkomstig van zonnepanelen zelf op te slaan.”
“Een mogelijkheid is het opslaan in batterijen van elektrische auto’s,” vult Langenberg aan. “Dit kan echter niet bij alle elektrische auto’s. Een andere ontwikkeling is de thuisbatterij. Die worden hier nog weinig toegepast. Maar ze komen er wel aan. Wij praten klanten graag bij over al deze nieuwe ontwikkelingen en wat voor hen relevant is bij de aanschaf van zonnepanelen. Zo kunnen we ze optimaal van dienst zijn en maatwerk leveren.”


Meer informatie: www.energiestudio.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie