Afbeelding
Foto: Joop Touw

Gemeente alert op overlast kamerverhuur: ‘Er is een vergunning voor nodig’

24 februari 2022 om 12:45 Wonen

AMSTELVEEN De gemeente Amstelveen blijft alert op overlast als gevolg van kamergewijze verhuur. “Kamerverhuur is toegestaan maar er is een vergunning voor nodig”, zegt wethouder Rob Ellermeijer. “Het moet niet ten koste gaan van de leefbaarheid. Amstelveners die overlast ervaren of twijfelen of een geval van kamerverhuur in de buurt vergund is, kunnen dit bij ons melden.”

CONTROLE VERGUNNING In 2021 zijn 126 vergunningen voor woningdelen gecontroleerd. Dat houdt in dat de toezichthouders hebben gecontroleerd of een vergunning is verleend voor kamergewijze verhuur en aan de voorwaarden van de vergunning wordt voldaan, zoals het maximaal aantal mensen dat in de woning mag wonen. 

WAARSCHUWINGSBRIEF Als er woningdelen zonder vergunning wordt geconstateerd dan kan er een vergunning voor worden aangevraagd. De pandeigenaar ontvangt in zo’n geval een brief waarin wordt uitgelegd dat hij een vergunning kan aanvragen. Bij woningdelen gaat het meestal om verhuur aan drie of vier personen. In appartementencomplexen mag in maximaal tien procent van de woningen woningdelen plaatsvinden. Bij grondgebonden woningen mag in maximaal in één woning binnen een straal van 50 meter woningdelen plaatsvinden. “Met deze beperkingen houden wij Amstelveen leefbaar”, aldus Ellermeijer.

LAST ONDER DWANGSOM Als legalisering door middel van een vergunning niet mogelijk is dan legt de gemeente een last onder dwangsom op. Dit gebeurde in 2021 zes keer. De eigenaar krijgt eerst de gelegenheid om een zienswijze in te dienen tegen het voornemen om een last onder dwangsom op te leggen. 

MISBRUIK Naast de regels rond kamerverhuur is de gemeente ook alert op misbruik van sociale huur. Samen met Eigen Haard zijn in 2021 gerichte acties ondernomen. Er zijn 38 woningen gevonden waar zich een verdachte situatie afspeelde. In sommige gevallen bleek dat er sprake was van een legale situatie. Waar regels daadwerkelijk zijn overtreden is er gehandhaafd.

ACTIE SCHIJNWERPER Amstelveners die twijfelen over de voorwaarden of een vergunning voor kamerverhuur bij hen in de buurt, kunnen dit melden door een mail te sturen naar vvh.schijnwerper@amstelveen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie