Elektrische bussen worden opgeladen bij Connexxion in Amstelveen.
Elektrische bussen worden opgeladen bij Connexxion in Amstelveen. René de Leeuw

Openbaar vervoer blijft volgend jaar op nagenoeg hetzelfde niveau

29 augustus 2022 om 16:00 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN Waar eerst nog gevreesd werd voor forse verschraling van het aanbod van bus- en tramvervoer in deze regio in 2023, is inmiddels duidelijk dat dit voorkomen kan worden. Er dreigde aanvankelijk fikse bezuinigingen doorgevoerd te moeten worden, omdat het Rijk de vangnetregeling ter compensatie van de terugloop van het aantal reizigers in de coronaperiode wil afbouwen. Dankzij financiële bijdragen van de Vervoerregio Amsterdam, maatregelen van vervoerders en voorgenomen gebruik van een transitieregeling van het Rijk blijft het openbaar vervoer in 2023 echter nagenoeg op hetzelfde niveau als in 2022. Dat is het resultaat van de plannen die Vervoerregio en vervoerders Connexxion (Amstelland-Meerlanden, GVB (Amsterdam) en EBS (Zaanstreek-Waterland) gemaakt hebben.

Vervoerregio Amsterdam en de vervoerders laten weten dat er hen alles aan gelegen om grote afschaling van het  openbaar vervoer te voorkomen. Weliswaar liggen de reizigersaantallen nu nog veel lager dan voor de coronacrisis, maar het is volgens hen een kwestie van tijd tot die weer op het niveau van 2019 liggen en zelfs zullen groeien. Bovendien is een kwalitatief goed ov-systeem volgens de betrokken partijen essentieel voor het behalen van andere doelstellingen op gebied van woningbouw en bereikbaarheid van de regio en de klimaatdoelstellingen.

De Vervoerregio, overheden en vervoerders hebben lange intensieve gesprekken met het Rijk gevoerd om tot een transitieregeling voor 2023 en 2024 te komen. Het is uiteindelijk echter niet gelukt om een tot een gezamenlijke regeling te komen. De gesprekken en bijbehorende lobby hebben er wel toe geleid dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met geld over de brug is gekomen en zelfstandig een transitieregeling in het leven heeft geroepen.

De afgelopen zomerperiode is gebruikt om die regeling en de gevolgen ervan op de bedrijfsvoering van de vervoerders verder te bestuderen. Al eerder heeft de Vervoerregio in de eigen begroting ruimte gevonden voor een financiële bijdrage. Samen met maatregelen van de vervoerders is hiermee een pakket samengesteld waarmee reizigers en inwoners volgens de Vervoerregio kunnen blijven rekenen op kwalitatief hoogwaardig openbaar vervoer met de mogelijkheid snel in te spelen op groei.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie