De 737-MAX-8 van TUI, in de opslag op Schiphol-Oost tijdens het vliegverbod.
De 737-MAX-8 van TUI, in de opslag op Schiphol-Oost tijdens het vliegverbod. René de Leeuw

TUI maakt voor het eerst sinds lange tijd weer testvlucht met Boeing 737 MAX

15 maart 2021 om 15:08 Verkeer en vervoer

SCHIPHOL TUI Nederland heeft vanmorgen voor het eerst sinds het opheffen van het vliegverbod een testvlucht gemaakt met de Boeing 737 MAX vanaf Schiphol. Het toesteltype stond sinds 2019 wereldwijd aan de grond, na twee dodelijke crashes in Indonesië en Ethiopië. Aan het vliegtuigtype werden de afgelopen twee jaar aanpassingen aan het besturingssysteem gedaan, die de veiligheid van de MAX toestellen op peil moest brengen. Onlangs werd bekend dat het vliegverbod voor de toestellen opgeheven is en ze weer de lucht in mogen.

De PH-TFP, één van de drie MAX’en in de TUI vloot, vertrok vanochtend vanaf Schiphol om wat rondjes boven Nederland te vliegen. Het is gebruikelijk om een zogeheten ‘operational readiness flight’ te maken, als een toestel zo lang op de grond heeft gestaan. De vlucht was live te volgen op de website van Flightradar24.


De testvlucht van de 737 MAX vanmorgen. Bron: Flichtradar24.com

Het is nog niet zeker wanneer de 737 MAX weer commercieel in gebruik wordt genomen. Voorlopig geldt voor de hele wereld een negatief reisadvies vanwege de coronamaatregelen. 

Vliegtuigmaatschappijen in andere landen, zoals zustermaatschappij TUI België, voeren al wel weer commerciële vluchten uit de de 737 MAX. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie