Afbeelding
Gemeente Amstelveen

Park op overkapping A9 ter hoogte van Meander

15 november 2019 om 12:40 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN Het inrichtingsplan voor de derde overkapping over de vernieuwde A9 is bekend. De zogenaamde Meanderoverkapping krijgt een groen karakter met fiets- en wandelverbindingen. De overkapping komt ter hoogte van Meandertorens III en IV en wordt 85 meter breed. De inrichting is samen met bewoners tot stand gekomen.

"Dat hier een park komt is mede te danken aan de inzet van de Belangen Vereniging Meander Bewoners", aldus wethouder A9 Herbert Raat. "Zij pleitten destijds voor een bredere overkapping. Door een extra bijdrage van de ontwikkelaar van het oude KPMG-gebouw en de gemeente is dit mogelijk. Nu ontstaat een volledig nieuw park in Amstelveen waar iedereen gebruik van kan maken."

FIETSTUNNEL Op de plek van de overkapping is nu de fietstunnel onder de A9. In de toekomst kunnen inwoners via een park juist over de A9 heen fietsen. Het groen in het park wordt een combinatie van verschillende boom- en struiksoorten. Daarnaast komt er een vijver van 80 tot 130 centimeter diep met een speciaal drainagesysteem om regenwater op te slaan.

Eind 2017 vond een meedenkavond plaats voor omwonenden van de overkapping. Hieruit kwam duidelijk naar voren dat een groen, parkachtig karakter de voorkeur had. Een andere wens was het verlengen van de overkapping van 17 naar 85 meter. Dit is inmiddels in de plannen opgenomen.

EEN VAN DRIE De overkapping bij de Meander is één van de drie overkappingen over de toekomstige A9. De andere twee overkappingen zijn bij het Stadshart en het Oude Dorp. De belangrijkste functie van de overkapping bij het Stadhart is een verkeersplein en ook bij het Oude Dorp komt een park. Rijkswaterstaat levert in 2026 de drie (lege) overkappingen op waarna de gemeente kan beginnen met de inrichting.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stadshart Amstelveen met in de voorgrond het voormalige KPMG kantoor. Het gebouw met 58.000 m2 kantoorruimte staat al 7 jaar leeg en wordt nu deels getransformeerd naar woonblokken met appartementen.© 14 juni 2017  Marco van Middelkoop/Aerophoto-Schiphol
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie