Het huidige horecabeleid dateert echter uit 2008 en behoeft vernieuwing.
Het huidige horecabeleid dateert echter uit 2008 en behoeft vernieuwing. Archief

Gemeente gaat beleid aanpassen: horeca blijft een groeisector

14 juli 2023 om 18:30 Politiek

AMSTELVEEN De horeca in Amstelveen blijft naar verwachting de komende jaren groeien. De sector is in 2018-2023 al flink gegroeid, van 118 naar 145 zaken (exclusief hotels). Voor de jaren tot en met 2027 wordt verdere groei verwacht naar circa 157 zaken. De verwachte omzet bedraagt dan bijna 100 miljoen euro. Horeca is ook belangrijk in Amstelveen omdat deze zorgt voor een levendiger en aantrekkelijker stad. 

VERNIEUWING IN GROEISECTOR

Voor de gemeente is horeca dan ook een sector om zorgvuldig mee om te gaan. Het huidige horecabeleid dateert echter uit 2008 en behoeft vernieuwing. Er is horeca bij gekomen en mensen komen er steeds vaker. Het nieuwe beleid draait vooral om waar in het steeds vollere Amstelveen nog horeca kan komen en waar liever niet. Raadsleden werden woensdag bijgepraat over de resultaten van een recent onderzoek naar de horeca in Amstelveen door bureau Spronsen. De resultaten gaan een belangrijke rol spelen in het nieuwe beleid.

Een trend is de terugloop van het grand café, de plek waar je vooral komt om wat te drinken. Dergelijke ‘natte’ horecazaken’ zijn in coronatijd teruggelopen van 35 naar 19. Die zaken bestaan vaak nog wel, maar zijn ook maaltijden gaan verstrekken en worden nu meegeteld als restaurants. Toename is er mede hierdoor wel bij restaurants (37 procent) en ‘fastservice’ (54 procent).

CLUSTERS

Horeca concentreert zich gewoonlijk in clusters van meerdere zaken. Die versterken zo elkaar. Toch bevindt zich nog altijd zo’n 30 procent buiten die clusters: in wijkwinkelcentra, midden in woonwijken en in het buitengebied, met name langs de Amstel. Uit het feit dat zaken in clusters elkaar versterken, zou je kunnen afleiden dat zaken die deel zijn van een groep het beter doen dan éénpitters. Een idee voor het nieuwe beleid van het college is daarom de clusters te behouden en te versterken en vrijkomende éénpitters te vervangen door iets anders dan horeca. Toch kwam uit het raadsgesprek woensdag naar voren dat toch nog wel even goed bekeken moet worden naar hoe het precies zit met de rendabiliteit van de eenpitters vergeleken met gelegenheden in de clusters. Doen ze het wel zo slecht? De raad wordt hier binnenkort nader over geïnformeerd.

KANSEN

Kansen voor het versterken van clusters ziet Spronsen in het Stadshart en het Oude Dorp, waarbij meer horeca in het Oude Dorp wel lastig is in te passen en op bezwaren van bewoners zou kunnen stuiten. Verder kan er in Legmeer, waar veel nieuwbouw komt, een nieuwe horecacluster komen. Het is verder niet de bedoeling om eenpitters uit de wijken weg te jagen, integendeel, maar op het moment dat een zaak stopt, zou de locatie een andere bestemming kunnen krijgen.

GEEN HORECA IN GROENELAAN

Raadsleden vroegen zich af waarom het onderzoek zich alleen richt op ondernemers en niet op het publiek. “Bewoners in Groenelaan klagen bijvoorbeeld dat er in hun wijk geen horeca is,” merkte PvdA-raadslid Arnout van den Bosch op. Het werkt echter niet altijd zo dat als mensen vragen om horeca, dat ze er dan heen gaan. Dat is bijvoorbeeld gebleken bij het nu gesloten café De Zwarte Kat aan de Amstel.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie