Wethouder Herbert Raat (Sport) met Heleen van Ketwich Verschuur, directeur Amstelveensport, bij zwembad De Meerkamp.
Wethouder Herbert Raat (Sport) met Heleen van Ketwich Verschuur, directeur Amstelveensport, bij zwembad De Meerkamp. Gemeente Amstelveen

Ruim 4,5 miljoen euro extra nodig voor uitbreiding zwembad De Meerkamp

23 mei 2023 om 16:58 Politiek

AMSTELVEEN Het college van B en W vraagt de gemeenteraad in te stemmen met een aanvullende bijdrage van 4.551.000 euro voor de realisatie van een extra zwembad bij De Meerkamp. Deze meerkosten komen onder meer voort uit prijsstijgingen door inflatie en optimalisatie van het bouwprogramma met onder meer extra verduurzamingsmaatregelen en vervanging van verouderde installaties. Als er geen extra geld beschikbaar komt, kan de ontwikkeling van het extra zwembad bij De Meerkamp (nog) niet aanbesteed worden. Dit betekent verschuiving van de planning, waardoor realisatie in 2025 niet meer mogelijk is.

In 2021 heeft de gemeenteraad besloten tot uitbreiding van extra zwemwater om de wachtlijst voor zwemlessen te kunnen verkleinen. Hiervoor is toen  12.050.000 vrijgemaakt. Met name door maatschappelijke en geopolitieke ontwikkelingen, zoals de oorlog in Oekraïne, zijn de kosten voor de ontwikkeling van het extra zwemwater opgelopen tot 16.601.000 euro.

ZWEMVEILIGHEID

“Het college kiest ervoor om de extra kosten voor te leggen aan de gemeenteraad, omdat de nood hoog is om de wachtlijst voor zwemlessen aan te pakken”, zegt wethouder Herbert Raat (sport). “Prioriteit is de zwemveiligheid van Amstelveense kinderen. Ook de gemeenteraad heeft hierover haar zorgen geuit. We moeten nu dan ook handelen om deze prioriteit van zowel het college als de raad te kunnen realiseren. Het gaat om een serieus bedrag, maar nu op onze handen blijven zitten en het extra zwemwater uitstellen is onverantwoord. Het is een van de belangrijkste voorzieningen in Amstelveen, waarvoor we onze verantwoordelijkheid moeten nemen.”

TOTAALBEDRAG

In 2021 had de gemeenteraad overigens een totaalbedrag van 21.575.000 euro vrijgemaakt voor niet alleen extra zwemwater inclusief voorbereidingskosten. maar ook voor kantoorruimte voor AmstelveenSport en kostendekkend (via huren) toe te voegen maatschappelijke functies in de vorm van een Denksportcentrum en een Gezondheidscentrum. De gereserveerde kosten voor beide centra vallen vrij, omdat deze niet worden gerealiseerd. Het totaalbedrag inclusief voorbereidingskosten en kantoren AmstelveenSport komt nu uit op 20.100.000, waarvan 16.601.000 euro investeringskrediet voor extra zwemwater (was 12.050.000 euro). 

EXTRA KOSTEN

Het grootste deel van de extra kosten worden veroorzaakt door prijsstijgingen door inflatie. Daarnaast is de gemeente tijdens de voorbereidingen tegen een aantal zaken aangelopen die beter meteen in het bouwontwerp meegenomen kunnen worden. Het gaat daarbij om het vervangen van de technische installaties van de buitenbaden die aan het einde van de levensduur zijn en extra maatregelen om duurzamer te bouwen, zoals energiebesparende maatregelen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie