Afbeelding
Photo by Carolina Heza on Unsplash

Gezondheidsklachten die vaker voorkomen dan je denkt

16 januari 2023 om 10:30 Partnercontent

We hebben allemaal wel eens te kampen met gezondheidsklachten. Hoewel de meeste klachten vanzelf weer overgaan, zijn er ook klachten waar een behandeling voor nodig is. Toch komen bepaalde gezondheidsklachten vaker voor dan wij denken. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een gezonde levensstijl. Neem voldoende rust, eet gezond en zorg voor voldoende beweging. Veel gezondheidsklachten zijn voor andere mensen onzichtbaar. Het kan daardoor soms moeilijk zijn om te begrijpen waar iemand precies last van heeft. In dit artikel lichten we een aantal gezondheidsklachten toe die je misschien op het eerste gezicht niet ziet. Maar die vaker voorkomen dan jij denkt.

Aangezichtspijn

Bij aangezichtspijn ervaren mensen korte maar zeer hevige pijnscheuten in het gezicht. Aangezichtspijn wordt ook wel eens omschreven als zenuwpijn. De pijn kan verschillende oorzaken hebben en houdt meestal enkele seconde tot minuten aan. Er zijn vele onderzoeken geweest naar aangezichtspijn en de oorzaak hierachter. In de meeste gevallen heeft deze pijn te maken met het gebit. Zo kan het zijn dat je gaatjes of een ontsteking hebt die aangezichtspijn veroorzaken. Dit is de meest voorkomende oorzaak van aangezichtspijn. Echter kunnen er ook nog andere oorzaken zijn waaronder; stress, overprikkeling van de aangezichtsspier, MS, een hersentumor of onderdrukte emoties. Wanneer je de oorzaak weet van de aangezichtspijn kun je ook opzoek naar de oplossing.

3 veel voorkomende psychische klachten

Psychische klachten komen helaas steeds meer voor. Volgens een recent onderzoek is zelfs gebleken dat uit 10 mensen maar liefst 4 mensen last hebben van een vorm van psychische klachten. De kans dat jijzelf of iemand in jouw directe omgeving in aanraking komt met psychische klachten is dus best wel groot. Een aantal veel voorkomende klachten zijn:

- Depressie. De belangrijkste ‘symptomen’ van een depressie zijn somberheid. Dit wordt door veel mensen nogal eens verward met ‘gewoon even somber zijn’. Wanneer deze somberheid echter langere tijd aanhoudt, en je het gevoel hebt dat niks meer kan helpen. Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een depressie.

- Angststoornissen. Er zijn veel verschillende angststoornissen waar iemand last van kan hebben. De meest voorkomende zijn; Een fobie, zoals een fobie voor een bepaald dier of een fobie voor bloedprikken. Paniekaanvallen, tijdens een paniek aanval kun je last hebben van klachten zoals een snellere hartslag, zweten, duizeligheid, benauwdheid en een droge mond. En sociale angsten. Bij sociale angsten ben je (te) veel bezig met wat andere mensen van jou vinden. Het kan beginnen bij het moeilijk vinden om een presentatie te geven of om een telefoongesprek te plegen. Maar kan uitgroeien tot angst om de deur uit te gaan.  

- Alcoholmisbruik. We drinken allemaal wel eens een glaasje wijn of een goed biertje. Maar wanneer jij het gevoel krijgt dat je alcohol nodig hebt om de dag door te komen spreken we van een alcoholverslaving.

Vakanties vaak verpest door deze klachten

Je kijkt er vaak het hele jaar naar uit; op vakantie gaan! Het hele jaar heb je hard gewerkt voor een aantal weken relaxen op het strand of een rondreis door Amerika. Niks is dan zo vervelend als gezondheidsklachten op reis. Toch zijn er een aantal klachten die vaak voorkomen tijdens het reizen zoals; jeuk (zonneallergie), verbranding, verstopping, diarree of maagklachten. Afhankelijk van je reisbestemming komt de ene klacht vaker voor dan de andere. Bereid je goed voor op een reis. Maak eventueel een afspraak bij de GGD om te kijken of je nog vaccinaties nodig hebt en neem voldoende medicatie mee.  

Ben bewust van je lichaamshouding

Nek en rugklachten komen vaker voor dan je denkt. De klachten ontstaan voornamelijk door het hebben van een verkeerde houding of door het maken van een verkeerde beweging. Nek en rugklachten klachten kunnen ook ontstaan door stress of als gevolg van een ongeluk. Het is belangrijk om je hiervoor te laten behandelen door een arts of fysiotherapeut. Gelukkig kun je zelf ook genoeg maatregelen nemen om deze klachten te voorkomen. Zorg voor een goede lichaamshouding, een ergonomische stoel en bureau voor tijdens het werk, en een goed bed.

SOLK klachten

SOLK klachten zijn klachten waarvoor geen duidelijke oorzaak gevonden kan worden. Veel voorkomende SOLK klachten zijn o.a.; fibromyalgie, hoofdpijn, buikklachten, ernstige vermoeidheid of concentratieproblemen. Het zijn klachten die lang aan kunnen houden en jouw levenskwaliteit ernstig kunnen beperken. Het is belangrijk om bij deze klachten op tijd aan de bel te trekken, en op zoek te gaan naar de juiste behandeling.

Zoals je ziet zijn er behoorlijk wat gezondheidsklachten die vaker voorkomen dan je denkt. Probeer begrip te tonen voor de personen in kwestie en ga op zoek naar de juiste behandeling. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie