Afbeelding
Foto: Shutterstock

Wat houdt VCA precies in?

3 januari 2022 om 14:44 Partnercontent

VCA wordt steeds belangrijker voor veel bedrijven. Maar wat is een VCA, waarom is het er en wie hebben een VCA nodig?

Waarom VCA?

Veiligheid, gezondheid en milieu (VGM) Checklist Aannemers; dat is waar VCA voor staat. Het certificaat kun je behalen sinds 1994. Het is geïntroduceerd om aannemersorganisaties meer kennis bij te brengen over veiligheid, gezondheid en milieu. Daarnaast is het certificaat er ook om de veiligheid en prestaties te meten. Tegenwoordig wordt een VCA-certificaat erkend als een standaard in meerdere branches. Het aantal ongevallen bij bedrijven is gereduceerd en bedrijven werken veiliger.

Is een VCA verplicht?

Het antwoord op deze vraag is heel simpel: nee, het hebben van een VCA-certificaat is niet verplicht. Althans, het is niet wettelijk verplicht. Veel werk- en opdrachtgevers eisen daarentegen wel een VCA-certificaat. Zo kunnen werknemers aantonen dat ze over de nodige informatie beschikken en dus veilig en verantwoord te werk kunnen gaan. Met VCA kunnen bedrijven niet aantonen dat ze aan de Arbowet voldoen. Het is alleen een hulpmiddel beter aan de wet te voldoen.

Wie hebben een VCA nodig?

Een VCA is er voor werknemers en werkgevers die risicovol en soms zelfs gevaarlijk werk moeten uitvoeren. Het gaat hier bijvoorbeeld over hoogtes, ontploffingen of brandgevaar. Dit vindt meestal plaats op bouwterreinen, fabrieken of werkplaatsen. Een VCA verloopt na een aantal jaar en moet dan opnieuw worden behaald. Zo blijft iedereen up-to-date over de meest recente veiligheidsregelgeving. Volg een VCA-cursus en behaal ook je VCA.

Waar kan ik mijn VCA halen?

VCA is te behalen op verschillende niveaus: basisveiligheid, VOL, en VCU-VIL. VCA basisveiligheid is gericht op werknemers op de werkvloer. VCA-VOL is gericht op zzp’ers en leidinggevenden en gaat dieper op de stof in. Procedures en maatregelen worden hier behandeld. VCU-VIL is daarentegen gericht op intercedenten en uitzendkrachten. Is jouw personeel nog niet op de hoogte van de meest actuele veiligheidsregelgeving? Plan dan nu een VCA-cursus bij In1keerVCA.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie