Afbeelding
Foto: Shutterstock

Nederlanders starten massaal met beleggen tijdens pandemie

17 september 2021 om 15:09 Partnercontent

De afgelopen periode is het aantal huishoudens wat belegt flink toegenomen. Naast het investeren in aandelen is ook goud kopen populairder geworden, evenals beleggingen in digitale valuta. Er zijn verschillende redenen aan te wijzen voor de toenemende populariteit van beleggen en investeren. Tijdens de pandemie is het gros van de Nederlandse werkenden vanuit huis gaan werken, waarmee reistijd bespaard werd. Deze tijd is men gaan gebruiken voor nieuwe hobby’s, waarvan beleggen een voorbeeld is. Daarbij hebben we als land meer spaargeld dan voor de pandemie. Dit is het gevolg van het niet op vakantie kunnen gaan in de afgelopen anderhalf jaar.

Beleggen niet voor iedereen een optie

Waar de een kiest voor het kopen van aandelen of goud, is goud verkopen voor een ander het noodzakelijke. Denk aan ondernemers, die het financieel zwaar hebben deze periode. Hoewel ze vanuit de overheid financiële steun krijgen, is het de vraag of hun omzet weer terugkeert naar het oude niveau nu maatregelen worden losgelaten. Mensen zijn nog steeds huiverig en durven lang niet altijd op een druk terras plaats te nemen. Daarbij is ook het festivalseizoen al voorbij, waardoor veel evenementenbureaus nog zeker tot volgend voorjaar moeten wachten op hun eerstvolgende festival. Het verkopen van bezittingen, zoals aandelen of goud en zilver, helpt hen deze periode door te komen.

 Steeds makkelijker om te beleggen

Naast het feit dat mensen door de pandemie meer tijd en spaargeld hebben, is beleggen de laatste jaren makkelijker geworden. Waar dit voorheen via de bank liep, beleg je tegenwoordig via een app op je telefoon. Je kunt je vaak binnen een paar minuten verifiëren aan de hand van je paspoort. Het maakt dat ook steeds meer jongeren een belegging in aandelen, in beleggingsfondsen en bijvoorbeeld ETF’s overwegen. Iets wat bepaald niet zonder risico is. Ook zijn online tal van video’s te vinden, waarin de verschillende strategieën worden uitgelegd, waarin men ingaat op het vergelijken van verschillende aandelen aan de hand van een technische- en fundamentele analyse, enzovoorts. Het geeft beginnende beleggers enige houvast om zelf aan de slag te kunnen gaan.

Beurskoersen staan historisch hoog momenteel

Onder meer de AFM waarschuwt voor het feit, dat de koers van veel aandelen historisch hoog staat. Niet alleen binnen Europa, maar ook aan de overkant in de Verenigde Staten. Met name jongere beleggers zijn vaak kwetsbaar, doordat zij niet eerder te maken hebben gehad met correcties of crashes op de beurs. Het is voor hen belangrijk om slechts te beleggen met spaargeld wat zij voor langere tijd kunnen missen. Daar veel jongeren nog studeren en bijvoorbeeld een woning willen kunnen kopen, is dat bedrag heel beperkt. Verstandiger is het om maandelijks een klein bedrag in te leggen en dit bijvoorbeeld te laten beheren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie