Vanwege de hoge energieprijzen gaan bewoners soms op zoek naar alternatieven voor verwarming van hun huis.
Vanwege de hoge energieprijzen gaan bewoners soms op zoek naar alternatieven voor verwarming van hun huis. Pixabay

Brandweer roept op tot verantwoord stoken: ‘Veilig en warm de winter door’

27 oktober 2022 om 13:06 Overig

AMSTELVEEN Brandweer Amsterdam-Amstelland lanceert op 31 oktober de campagne ‘veilig en warm de winter door’. Met deze campagne roept de brandweer inwoners van de regio (Amsterdam, Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn, Diemen en Ouder-Amstel) op om hun woning op een betrouwbare manier te verwarmen. Dit onder meer naar aanleiding van de stijgende energieprijzen, waardoor bewoners soms op zoek gaan naar alternatieven voor verwarming van hun huis. Dat kan echter risico´s met zich meebrengen. De campagne van de brandweer start net na de ingang van de wintertijd.

De brandweer heeft enkele tips voor veilig stookgedrag opgesteld die als uitgangspunt dienen in de campagne: zorg voor ventilatie, onderhoud afvoeren en schoorstenen, gebruik de heater op een veilige manier, gebruik CO- en rookmelders. laat de CV-ketel onderhouden en gebruik geen gasflessen in huis. Daarnaast roept de brandweer op om kaarsen op een veilige plek te branden en om de veiligheid van de elektrische deken te checken. 

STILLE SLUIPMOORDENAAR Met de campagne wil de brandweer inwoners aansporen om deze tips ook toe te passen. Dit met als doel het aantal woningbranden en CO-vergiftiging (beter bekend als de stille sluipmoordenaar) te verminderen.

VENTILATIE De brandweer wijst erop dat ventileren ook energie scheelt, hoe tegenstrijdig dit misschien ook klinkt. ‘Frisse lucht is niet alleen belangrijk om CO-vergiftiging te voorkomen, het is ook droger dan de vochtige lucht die in een woning ontstaat. Droge (buiten)lucht warmt sneller op dan vochtige (binnen)lucht. Hierdoor hoeven bewoners minder te stoken en dat scheelt kosten. Goede ventilatie en frisse lucht in een woning zorgen er ook voor dat de kwaliteit van de lucht in de woning beter blijft zeker wanneer er meer gebruik wordt gemaakt van kaarsen of kachels om het huis te verwarmen.

SAMENWERKING De brandweer pakt met deze campagne groots uit en werkt samen met verschillende partners. Zo wordt er samengewerkt met de gemeentes uit de regio. Het campagnemateriaa; zal verspreid worden via onder meer de gemeentehuizen, voedselbanken en maatschappelijke instellingen. 

Voor meer informatie: brandweer.nl/veiligenwarmdewinterdoor


Zeven tips om veilig en warm de winter door te komen. - Brandweer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie