Afbeelding
Pixabay

TV-documentaire over twee uit Amstelveen verdwenen minderjarige vluchtelingen

6 januari 2021 om 09:09 Overig

AMSTELVEEN Twee vermiste minderjarige jongens die op 25 november 2018 wegliepen vanaf hun tijdelijke opvangadres in Amstelveen staan donderdag centraal in de tv-documentaire ‘Verloren Jongens’. De special van journalist Tom Kleijn is op 7 januari om 22.10 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2. 

In december 2018 maakte de politie melding van de vermissing van de twee minderjarige broertjes Iyed en Mohammed. De twee waren toen respectievelijk 14 en 12 jaar oud. Volgens de politie waren de twee vluchtelingen weggelopen vanaf hun tijdelijke opvangadres in Amstelveen. De twee verdwenen plotseling van de radar en Autoriteiten en opvangorganisaties weten niet waar ze zijn. In ‘Verloren Jongens’ vraagt Tom Kleijn zich af hoe dit mogelijk is en gaat naar ze op zoek.

HARDE WERELD Met hulp van de nieuwste onderzoeksmethoden en internet-rechercheren (Osint) ontdekt Kleijn, in samenwerking met datajournalisten van het onderzoeksplatform Pointer, de harde wereld waarin deze jongens moeten zien te overleven. Minutieus bekijken ze de sporen die Liyed online achterlaat: foto’s, video’s en teksten. Want Liyed blijkt een lang digitaal spoor achter te laten, en zijn hele leven online te tonen. Uiteindelijk gaat Kleijn op zoek, op verschillende plekken in Europa, en in Liyeds land van herkomst.

AFGLIJDEN Door het verhaal van Liyed en Mohammed te vertellen wil Tom Kleijn vermiste vluchtelingenkinderen een gezicht geven en daarmee laten zien hoe deze jongens snel afglijden doordat ze – zonder ouders - opgroeien in een onveilige wereld. Vaak raken ze aan de drugs en vallen ze in handen van mensenhandelaren of straatbendes. 

GEEN BROERTJES Volgens de aankondiging van KRO-NCRV toont ‘Verloren Jongens’ een bijzondere zoektocht, waarin niets is wat het lijkt. Want de Syrische broertjes, die blijken helemaal niet Syrisch. En ze zijn ook geen broertjes.

Met ‘Verloren jongens’ geeft Tom Kleijn een indringend beeld van de achterkant van het asielsysteem. Hij laat een groep jonge jongens zien die tussen de mazen van het Europese asielsysteem vallen, en op zichzelf aangewezen zijn. Met alle gevolgen van dien.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie