Afbeelding
Gemeente Amstelveen

Tientallen fietswrakken bij ov-haltes verwijderd

9 maart 2020 om 17:01 Overig

AMSTELVEEN De gemeente heeft tientallen fietswrakken weggehaald bij de ov-haltes in Amstelveen. In totaal worden jaarlijks zo'n achthonderd fietswrakken verwijderd.  "Het zijn gerichte acties zodat de rekken kunnen worden gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn, namelijk het stallen van fietsen", zegt wethouder Rob Ellermeijer die vrijdag aanwezig was bij een ophaalactie bij het busstation.

Handhavers van de gemeente gaan maandelijks op pad om fietswrakken van waarschuwingsstickers te voorzien. Deze ronde zijn zo'n honderd fietswrakken gestickerd in Amstelveen. De sticker zit er twee weken op alvorens de fiets wordt opgehaald.

WEESFIETS "Een fietswrak is overigens wat anders dan weesfiets", legt Ellermeijer uit. "Een wrak kan overduidelijk niet meer worden gebruikt, deze halen we weg. Weesfietsen staan soms weken op één plek en worden niet meer opgehaald. Door in de toekomst ook deze fietsen op te ruimen krijgen we meer fietsparkeerplekken. "

VERKOCHT Fietswrakken worden eerst opgeslagen. Daarna worden ze naar Ons Tweede Thuis gebracht, waar mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met onderdelen van bijvoorbeeld drie wrakken kan daar een hele fiets worden gemaakt. De fiets wordt verkocht en de opbrengt komt ten goede aan Ons Tweede Thuis.

Het weghalen van fietswrakken is volgens de wethouder slechts een gedeeltelijke oplossing om iets te doen aan de drukte in de fietsenstallingen bij ov-haltes. "Er moeten ook meer plekken komen waar mensen hun fiets kwijt kunnen. Hier zijn we vorig jaar al mee begonnen," zegt Ellermeijer. Er zijn meer stallingsplaatsen gekomen bij de R-nethaltes zoals Poortwachter, Van der Hooplaan, halte Sportlaan, halte Startbaan en Westwijkplein. Ook worden fietsenstallingen uitgebreid langs het tracé van de nieuwe Amsteltram.

Verder wordt op het knooppunt Ouderkerkerlaan – dat momenteel wordt verbouwd - het aantal fietsparkeerplekken fors uitgebreid van 115 naar 320 fietsrekken. "Dit wordt een zeer belangrijk knooppunt in Amstelveen. Het is goed dat we hier zo'n grote uitbreiding hebben kunnen realiseren."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie