Digitale gastles op basisschool Michiel de Ruyter
Digitale gastles op basisschool Michiel de Ruyter Gemeente Amstelveen

Amstelveense scholen binden strijd aan met inzamelen klein elektronisch afval

Onderwijs

AMSTELVEEN Zeven basisschoolgroepen uit Amstelveen doen mee aan de E-waste Race. Het project is vandaag officieel van start gegaan met een digitale gastles op basisschool Michiel de Ruyter. De deelnemende teams gaan vier weken zoveel mogelijk klein elektronisch afval of E-waste inzamelen zodat dit hergebruikt of gerecycled kan worden.

“Het educatieve project E-waste Race combineert bewustwording over hergebruik van afval met een ludieke inzamelwedstrijd. Op deze manier leren kinderen en hun omgeving over het belang van hergebruik van elektronisch afval,“ aldus wethouder Floor Gordon (Afvalbeheer, Natuur- en milieueducatie).

[AANMELDEN E-WASTE] Omwonenden van de deelnemende scholen Michiel de Ruyter, International School of Amsterdam, De Zwaluw, De Bloeiwijzer en De Pionier kunnen tussen 24 mei en 17 juni gratis hun klein elektronisch afval thuis door de leerlingen laten ophalen. Zij kunnen dit aanmelden op ewasterace.nl. Het gaat om E-waste zoals een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje, maar ook oude of kapotte kabels en adapters. Inktcartridges en batterijen vallen niet onder E-waste. De kinderen krijgen punten voor het ingezamelde elektronisch afval en de school met de meeste punten wint een geheel verzorgd schoolreisje.

[HERGEBRUIK] Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als ‘consuminderen’ (minder consumeen), grondstoffenschaarste, hergebruik en recyclen. De organisatie E-waste Race verzorgt gastlessen hierover. Er valt volgens die organisatie nog een wereld te winnen op het gebied van E-waste inzameling. De helft van het Nederlandse elektronisch afval wordt niet ingezameld. De oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast. Van sommige apparaten kan maar liefst 95 procent van de onderdelen hergebruikt worden.

advertentie