Hilde vertelt vol enthousiasme over haar werkgebied. Meer foto's: amstelveensnieuwsblad.nl.
Hilde vertelt vol enthousiasme over haar werkgebied. Meer foto's: amstelveensnieuwsblad.nl. Naomi Heidinga

Elfparkentocht: Stilte en herfstkleuren in heempark De Braak

2 november 2022 om 10:00 Natuur en milieu

AMSTELVEEN AmstelveenSport organiseert twee keer per jaar de Elfparkentocht: elf wandelingen door Amstelveens groen. De najaarseditie is begonnen. Donderdag 27 oktober werd gewandeld door De Braak, onder begeleiding van Hilde, één van de Heemparkspecialisten.

“Laat de stilte op je inwerken, en geniet van alle kleuren.” Zo begint Hilde de wandeling door De Braak, haar favoriete heempark. Hilde is één van de tien heemparkspecialisten. Samen verzorgen ze het onderhoud van de parken. Naast De Braak gaat het om het Jac. P. Thijssepark en het Dr. Koos Landwehrpark. “Dat doen we met de hand.” Ze houdt triomfantelijk een mesje omhoog. “Dit is ons belangrijkste instrument.” Het snoeien gebeurt op de ‘Amstelveense manier’. “Die wijkt in sommige gevallen af van de regels die we op school hebben geleerd.”

TUINKAMERS De Braak is het oudste heempark van Amstelveen. Het park is ontworpen in de Engelse landschapsstijl, met slingerende paden en verrassende doorkijkjes. “De beplanting is afwisselend: het ene moment waan je je in het bos, het andere moment sta je in een van de tuinkamers. Daar is het gebied juist heel open.”

INHEEMS In het park staan voornamelijk inheemse planten. “De moerascipressen vormen de uitzondering. Men was er bij de aanleg van het park niet gerust op dat de inheemse planten het zouden redden op de veengrond.” De moerascipressen vormen samen de ‘exotische hoek’. Verderop in het park worden planten gekweekt. “Het gaat om planten die normaliter op een andere ondergrond groeien, zoals zand of klei. Zo kunnen ze langzaam wennen aan de veengrond.”

BRUIDSFOTO’S Hilde staat stil bij een doorkijkje. “Dit is onze bruidsplek. Hier worden vaak bruidsfoto’s gemaakt.” Het park heeft zich in zijn herfsttooi gehuld. De blaadjes zijn verkleurd, de heide staat in bloei en overal staan paddenstoelen. “Kennen jullie de vliegenzwam?, vraagt Hilde aan de deelnemers. “Die vind je vaak in de buurt van berken.” Ze wijst een omgevallen exemplaar aan. “Je kunt een kabouter de schuld geven, maar het is waarschijnlijker dat de slakken de paddenstoel hebben aangevreten. Het steeltje is het lekkerste deel, vinden ze.”

KOFFIE Het enthousiasme van Hilde werkt aanstekelijk. Er valt zoveel te vertellen, en de tijd is beperkt. Bij een volgend bezoek zal er zeker met andere ogen naar het park worden gekeken. Onder meer vanwege al het werk van de tien specialisten. Na de wandeling van ongeveer een uur is het tijd voor koffie en thee bij de Uiterton.

GEZONDHEID De komende weken vinden op dinsdag (om 10 uur) en donderdag (om 13.30 uur) wandelingen plaats in het kader van de Elfparkentocht, met als thema ‘gezondheid’. Tijdens de wandelingen vertelt een expert over zijn of haar vakgebied. Op dinsdag 8 november kun je wandelen vanaf De Startbaan, onder begeleiding van een looptrainer. Donderdag 10 november begeleidt woordkunstenaar Meliza de Vries een wandeling die begint bij Bibliotheek Stadsplein. Kijk op https://amstelveensport.nl/11-parkentocht-najaar-2022/ voor een volledig overzicht. Deelname kost 2 euro per persoon.

Wandelen door een herfstig heempark.
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie