In 2021 was de atalanta de meeste getelde vlinder.
In 2021 was de atalanta de meeste getelde vlinder. Pixabay

Een kwartier tellen is genoeg voor de tuinvlindertelling 2022

14 juli 2022 om 10:30 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Het gaat slecht met de vlinders, bijen en andere insecten in Nederland, meldt de Vlinderstichting. Uit onderzoek blijkt dat er steeds minder zijn. Om een beter beeld van de toestand van de natuur in stad en dorp te krijgen houdt de Vlinderstichting ieder jaar de tuinvlindertelling. Dit jaar wordt de tuinvlindertelling gehouden op 15, 16 en 17 juli. 

In 2021 werd de atalanta het meest geteld. De Vlinderstichting roept natuurliefhebbers op om ook vlinders te tellen komend weekeinde. Elke telling wordt gewaardeerd. Eén keer tellen is al voldoende om mee te doen. Maar ook 2, 3 of 10 keer tellen in de eigen tuin is mogelijk.
Mee doen met de tuinvlindertelling is dit jaar extra makkelijk. Achter de schermen is hard gewerkt aan een nieuwe website waarop de resultaten gemakkelijk kunnen worden doorgegeven. Neem een kijkje op tuintelling.nl en registreer je alvast!

KWARTIER Hoe gaat een vlindertelling in zijn werk? Kies een zonnig moment, want dan laten de meeste vlinders zich zien. Loop een rondje door de tuin en noteer gedurende 15 minuten alle vlinders die je ziet. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan kan het zijn dat je vlinders twee keer telt. Geef dus alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Voorbeeld: je ziet eerst 3 dagpauwogen tegelijk. Tien minuten later zijn er weer 2 dagpauwogen. Dan geef je door: 3 dagpauwogen. Zie je later op de dag of een van de andere teldagen weer vlinders? Dan kun je die doorgeven via een nieuwe telling.

WARMTE Vlinders zijn vooral actief tussen 11.00 uur en 15.00 uur. Wordt het warmer dan 25 graden? Dan is het beter om voor 11.00 uur te gaan tellen, of na 17.00 uur. De Vlinderstichting verwacht dat er dit weekeinde veel vlinders gezien zullen worden tijdens de jaarlijkse tuinvlindertelling. Vlinders houden namelijk van zon en warmte. 

Volgens de Vlinderstichting fladderen er al opmerkelijk veel vlinders rond sinds eind juni. Vooral de dagpauwoog wordt veel gezien. Toch staat deze vlinder meestal niet op de eerste plaats na de jaarlijkse telling. Dat is de atalanta (Vanessa atalanta), de zwart-oranje trekvlinder met witte stippen. De atalanta was zelfs opvallend talrijk in 2021. Toen telde 84 procent van de deelnemers aan de telling een of meer atalanta’s.

De telling kan worden doorgegeven via tuintelling.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie