LTO Nederland en Team Agro NL roepen melkveehouders op om op 30 mei de koeien op stal te houden.
LTO Nederland en Team Agro NL roepen melkveehouders op om op 30 mei de koeien op stal te houden. Pixabay

Oproep aan boeren om op 30 mei koe uit wei te houden als stikstofprotest

24 mei 2022 om 12:16 Natuur en milieu

AMSTELLAND LTO Nederland en Team Agro NL roepen boeren op om op 30 mei de koe uit de wei te houden om daarmee te protesteren tegen het stikstofbeleid. Als gevolg van verschillende rechtszaken dreigt de koe niet meer zonder extra vergunning de wei in mogen, iets wat volgens de landbouworganisaties praktisch en juridisch onhaalbaar is. ‘Met de actie #30MeiKoeUitDeWei roepen we de overheid op om deze absurde uitkomst van de stikstofcrisis te voorkomen,’ aldus LTO Nederland en Team Agro NL.

“Nederland bevindt zich in een juridisch moeras, waar we drie jaar na de stikstofuitspraak van de Raad van State nog steeds niet uit zijn,” stelt Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland. “Boeren, burgers en politici willen de koe allemaal graag in de wei houden. Het zou absurd zijn als het stikstofbeleid de koe uit de wei jaagt. Met deze actie roepen we de overheid op om haar werk goed te doen, zodat er nooit een vergunningsplicht voor de koe in de wei komt.”

“De koe in de wei hoort bij Nederland,” zegt Jaap Lodders, voorzitter van Team Agro NL. “Als dit soort rechtszaken doorgaan en de overheid niet in de bres staat dan verdwijnt dat iconische beeld. We kunnen toch niet elk jaar een vergunning aanvragen, nog los van het feit dat de vergunningverlening nog steeds muurvast zit? Op 30 mei laten we daarom zien wat het gevolg van dit stikstofbeleid is door de koeien binnen te houden.”

Sinds de Raad van State op 29 mei 2019 een einde maakte aan het Programma Aanpak Stikstof verkeren duizenden boeren in grote onzekerheid over de toekomst van hun bedrijf. Investeringen in verduurzaming vielen stil, en juridische discussies over volstrekt normale onderdelen van het boerenbedrijf, zoals weidegang, zorgen voor grote spanning.

‘Gelukkig bevestigden de commissie Remkes, het ministerie van LNV én de provincies al twee jaar geleden dat beweiden vergunningsvrij is en blijft,’ stellen de agrarische organisaties. In een rechtszaak die was aangespannen door milieugroep MOB oordeelde de rechtbank in Overijssel echter enkele weken geleden dat de provincie het beweiden niet meer zomaar mag toestaan. Deze en andere rechtszaken zorgen volgens de boerenorganisaties voor verlammende onzekerheid in de sector.

Op 30 mei vragen zij daarom aandacht voor de situatie die de koe uit de wei dreigt te verjagen. De maandag na het Hemelvaartsweekend, waarin Nederlanders traditiegetrouw het platteland in trekken en van de koe in de wei genieten, worden melkveehouders opgeroepen hun koeien binnen te houden. De bedoeling is dat zij op social media met #30MeiKoeUitDeWei foto’s van hun weides met én zonder koeien delen. LTO Nederland en Team Agro NL bundelen de ‘mooiste’ beelden en delen deze met minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof), Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en de Tweede Kamer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie