De ringslang is ongevaarlijk en niet giftig voor de mens.
De ringslang is ongevaarlijk en niet giftig voor de mens. Pixabay

Gemeente legt broeihopen aan voor ringslangen langs de Poel

Natuur en milieu

AMSTELVEEN De gemeente legt deze week broeihopen aan voor ringslangen langs de Poel. De gemeente dioet dat elk jaar zodat de ringslang zich voort kan planten. De broeihopen bestaan uit paardenmest, bladaarde en stro en zijn voor ringslangen de ideale plekken om hun eieren af te zetten. De ringslang is ongevaarlijk en niet giftig voor de mens.

De gemeente Amstelveen is trots op haar populatie ringslangen. Als er ringslangen in een gebied aanwezig zijn, betekent dit dat het gebied een hoge natuurwaarde heeft en een goede biodiversiteit. De ringslang stelt namelijk hoge eisen aan de inrichting van zijn leefgebied. Daar profiteren ook veel andere diersoorten van.

Het Amstelveense Poelgebied is al jarenlang een plek van succesvolle migratie van ringslangen naar andere delen in de omgeving, met name het Amsterdamse Bos en omstreken. Jaarlijks worden de broeihopen in deze regio door vrijwilligers geteld op het aantal aanwezige eieren. Het afgelopen jaar zijn er in Amstelveen en het Amsterdamse Bos van de 1.609 eieren er 1.544 uitgekomen. Een volwassen vrouwtje is in staat jaarlijks 20 eieren te produceren.

In verband met de aanleg van de broeihopen voor de ringslangen wordt een deel van het Kazernepad dinsdag 12 april van 10.00 tot ongeveer 13.00 uur tijdelijk afgesloten. Het gaat om het gedeelte van het Kazernepad vanaf Laan Nieuwer-Amstel tot aan de Noorddammerlaan in Bovenkerk.

advertentie