Afbeelding
Pixabay

SP: ‘College belemmert werk van SP Hulpdienst´

2 maart 2022 om 17:59 Maatschappelijk

AMSTELVEEN De hulpdienst van de SP staat mensen in een kwetsbare positie met raad en daad bij als zij in problemen komen met organisaties of verstrikt raken in wet- en regelgeving. Volgens de partij is de gemeente niet blij met het feit dat de SP dit doet en heeft meerdere malen vergeefs gepoogd medewerkers van de hulpdienst het werk te belemmeren of zelfs monddood te maken. ‘Nu maakt de gemeente het helemaal bont’, aldus de partij ‘door inwoners in een kwetsbare positie te willen verbieden gebruik te maken van de diensten van de SP.’

De gemeente stelt zich in een reactie niet te herkennen in het geschetste beeld van de SP dat zij verzuimt om kwestbaren te helpen. ‘Als gemeente ondersteunen wij juist onze kwetsbare inwoners en daklozen op diverse fronten. Zo bieden wij noodopvang voor daklozen en ondersteunen deze groep om hun leven weer op de rit te krijgen. Ook kunnen zij gratis gebruikmaken van onafhankelijke cliëntondersteuning. In Amstelveen verzorgt MEE Amstel en Zaan deze cliëntondersteuning. Het is vaak maatwerk, waarbij de gemeente zorgvuldig kijkt naar wat een inwoner of gezin nodig heeft. Dat kan zijn op het gebied van (psychische) zorg en ondersteuning (Wmo), wonen, jeugdhulp en werk- en inkomensondersteuning.’ 

De SP-hulpdienst heeft veel cliënten in het sociale domein bijgestaan, onder wie ook daklozen. Volgens de partij zou vanuit de gemeente worden gedreigd dat deze cliënten geen hulp meer krijgen als zij zich laten bijstaan door de SP.

Fractievoorzitter Patrick Adriaans: “Wij zijn in het bezit van een brief aan een inwoner die bijgestaan wordt door de hulpdienst. Ingewikkelde zaak van dakloosheid in combinatie met trauma’s en psychische problematiek. De gemeente loopt weg van de problemen, stelt een aantal voorwaarden waaronder het feit dat de SP-hulpdienst deze persoon niet overal mag bijstaan. Dit is echt kilometers te ver, inwoners die bij de gemeente tegen een muur oplopen, niet goed geholpen worden en ten einde raad bij de SP aankloppen voor hulp zouden dat niet mogen? Iedereen in Nederland heeft het recht om iemand mee te nemen naar gesprekken die gaan over zijn of haar toekomst, de keuze is aan de persoon niet aan de gemeente. De inwoners die wij helpen zijn over het algemeen zeer tevreden over de door ons geboden hulp. Soms helpen we ze bij lastige zaken bij de gemeente, maar ook bij een woningcorporatie of een andere organisatie. Dat onze medewerkers al tijden gehinderd worden hebben we geprobeerd achter de schermen op te lossen, als de gemeente cliënten wil misbruiken om machtsspelletjes te spelen om de SP het werken onmogelijk te maken dan rest ons niets anders dan de openbaarheid te zoeken. Laat het college zich dan maar verantwoorden voor hun daden. Ik ga daar graag het debat over aan, ik weet dat de SP het morele gelijk aan zijn kant heeft.”

Adriaans: “Al jaren liggen wij met enige regelmaat overhoop met de gemeente, omdat wij bij de uitvoering de vinger op de zere plek leggen op een manier die niet gebruikelijk is in Amstelveen. De SP-Hulpdienst ondersteunt mensen en doet dat standvastig en goed geïnformeerd. Dat betekent dat wij de gemeente confronteren met missers in de uitvoering of hiaten in het beleid, rechtstreeks voor inwoners die in een moeilijke positie zitten. De gemeente vindt dat lastig en probeerde medewerkers van de hulpdienst te intimideren. Zo heeft de gemeente fractieleden ten onrechte beschuldigd van overtreden van de gemeentewet en een burgerlid ten onrechte opgenomen in een agressieregister. Over dat laatste is een klacht door de ombudsman gegrond verklaard, de gemeente weigerde eerst de opname te schrappen, pas nadat informeel aangegeven werd dat de gang naar de rechter gemaakt zou worden bond de gemeente in. Inmiddels zijn er alweer op niets gebaseerde waarschuwingen gegeven aan medewerkers van onze hulpdienst. Wij beraden ons op stappen maar laten ons zeker niet intimideren!”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie